Van Hopper tot Rothko, nieuwe expositie in Barberini Museum

Edward Hopper: Sunday, 1926, The Phillips Collection, Washington D. C.

Amerikaanse kunstenaars zochten begin 20e eeuw hun weg naar de Modernen. Vanaf aanstaande zaterdag toont het onlangs geopende museum Barberini in Potsdam nog niet eerder in het buitenland tentoongestelde schilderijen voor het publiek. Morgen is de officiële opening van de tentoonstelling “Van Hopper tot Rothko. Amerika’s wegen naar de modernen”.

De Phillips Collection in Washington D.C. vaardigde voor deze expositie 68 werken van 50 kunstenaars af. Enkele daarvan zijn voor de eerste keer in Duitsland te zien. Verzamelaar en mecenas Duncan Phillips (1886-1966) kwam via de Franse schilderkunst terecht bij de kunst van de Noord-Amerikaanse Modernen.

De tentoonstelling laat landschappen en portretten zien die aan het einde van de 19e eeuw werden gemaakt maar ook abstracte motieven. Na de Tweede Wereldoorlog richtten de kunstenaars zich op de figuratie, in de jaren 60 stonden de verhoudingen van de kleuren tot elkaar op de voorgrond.

Aangezicht expositie “Von Hopper bis Rothko. Amerikas Weg in die Moderne”, Museum Barberini, Photo: Helge Mundt, © Museum Barberini

Het museum in Potsdam opende eind januari zijn deuren. Meer dan 320.000 bezoekers zagen de eerste tentoonstelling van impressionistische kunstenaars. Het hoge bezoekersaantal overtrof alle verwachtingen van de museummedewerkers. Inmiddels zijn al meer dan 30.000 jaarkaarten verkocht.

De eerste expositie met impressionistische schilderijen trok zelfs meer bezoekers dan gerenommeerder Berlijnse musea. Zo bezochten in 2015 246.000 mensen de impressionisme-expressionisme tentoonstelling in de Alte Galerie en ontving het Bodemuseum in 2011 250.000 bezoekers voor de expositie „Gesichter der Renaissance“.

Ook voor de tweede expositie in het Barberini museum met schilderijen van o.a. George Inness, Marsden Hartley, Georgia O’Keefe, Richard Diebenkorn en Edward Hopper wordt wederom een stormloop aan bezoekers verwacht. De totstandkoming van het museum is te danken aan de software miljardair en mede-oprichter van SAP Hasso Plattner. Hij verzamelt zelf kunst, onder andere Franse impressionisten en werken van DDR-kunstenaars.

17 juni – 3 oktober 2017:
Von Hopper bis Rothko. Amerikas Weg in die Moderne

Barberini Museum
Entree: 14 euro (10 euro met korting, groepen vanaf 10 personen 10 euro p.p., kinderen en jongeren onder 18 jaar gratis)
Open: maandag en woensdag t/m zondag van 10-19 uur. Na 18:00 uur geen entree, dinsdag gesloten

Alter Markt
Humboldtstr. 5–6
14467 Potsdam

Website: www.museum-barberini.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.