Berlijn veilig toevluchtsoord voor bedreigde en vervolgde schrijvers

Max Liebermann Haus (© www.stiftungbrandenburgertor.de)

Onder de naam Torschreiber am Pariser Platz (poortschrijver aan de Pariser Platz) loven de Duitse Allianz Kulturstiftung en de Stiftung Brandenburger Tor in samenwerking met het Literarisch Colloquium (LCB) een stipendium uit voor schrijvers in ballingschap. Een schrijver kan vanaf januari 2018 zes maanden lang in Berlijn aan een eigen literair project werken.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 31 augustus 2017 aanmelden voor het stipendium dat uit een maandelijkse bijdrage van  2.000 euro bestaat. Bovendien biedt het LCB twee maanden gratis woongelegenheid aan.

Het stipendium is gericht op schrijvers die in Duitsland leven, omdat ze in hun geboorteland bedreigd of vervolgd worden. In Duitsland hebben ze daardoor de vluchtelingenstatus gekregen. Regionaal richt zich het stipendium in het bijzonder op schrijvers uit landen die aan de Middellandse Zee grenzen alsook op landen uit Midden- en Oost-Europa.

Er dient een projectvoorstel in het Duits, Engels of Frans te worden ingeleverd. Een jury beslist over het verstrekken van het stipendium. Deze jury bestaat uit professor Christina Weiss (Allianz Kulturstiftung), Christine Thalmann (RBB), Thomas Geiger (LCB) en als voorzitter dr. Thomas Sparr (Stiftung Brandenburger Tor).

De desbetreffende stipendiaat zal in januari 2018 in het Max Liebermann Haus aan het publiek in Berlijn worden voorgesteld. De Berlijnse bevolking blijft de maanden daarna uitgenodigd aan het werk van de schrijvers deel te nemen in de vorm van lezingen en gesprekken. Het programma is vooralsnog beperkt tot twee jaar.

De drie coöpererende partners – Allianz Kulturstiftung, Stiftung Brandenburger Tor en het Literarisch Colloquium – willen met dit programma ook aan het lot van vervolgde Duitse schrijvers herinneren, die ten tijde van het nationaalsocialisme naar andere landen vluchtten. Hun lot en werk zijn niet vergeten,

Vandaag de dag wil Berlijn een veilig toevluchtsoord zijn voor bedreigde en vervolgde schrijvers. De genoemde drie organisaties willen met dit project een signaal afgeven.

Website Torschreiber am Pariser Platz:
http://stiftungbrandenburgertor.de/torschreiber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.