Samenhang terrorisme en islam

Terroristische aanslag op 19 december 2016 in Berlijn.

De islamgeleerde Kyai Haji Yahya Cholil Staquf is generaal-secretaris van de grootste moslimvereniging in Indonesië. In het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung van vandaag, zaterdag 19 augustus 2017, staat een groot interview met hem.

De krant blikte hier gisteren online al op vooruit. Yahya Cholil Staquf spreekt klare taal over het islamitische terrorisme. Het westen moet ophouden de kritiek op het religieuze element van het extremisme tot “islamofobie” te verklaren, zegt hij.

“Er bestaat een hele duidelijke samenhang tussen fundamentalisme, terrorisme en de acceptatie van de islamitische orthodoxie”, zegt Kyai Haji Yahya Cholil Staquf in het interview. Vooral de verhouding van moslims tot niet-moslims en de houding van moslims tot de staat en het staatsrecht zijn problematisch en kunnen leiden tot segregatie en vijandschap. “Te veel moslims zien de civilisatie, het vriendelijk samenleven van mensen met verschillende geloven als iets wat bestreden moet worden”, aldus Yahya Cholil Staquf. De toenemende angst van het westen voor de islam is daardoor begrijpelijk. En over de samenhangen moet je duidelijk spreken: “Het westen moet ophouden om het nadenken over deze vragen als islamofoob uit te leggen.”

Verder zegt hij in het interview dat het niet klopt dat de traditionele normen van de islamitische rechtswetenschap als absoluut gelden. Bovendien vindt hij dat religieuze waarden en sociale realiteit bij elkaar moeten passen. “En het moet glashelder zijn dat de overheidswetgeving prioriteit heeft”, aldus de islamgeleerde.

Kyai Haji Yahya Cholil Staquf stamt uit een intellectuele, soennitische familie. Hij is generaal-secretaris van de hoogste raad van de grootste islamitische vereniging van Indonesië, het land dat wereldwijd gezien de grootste islamitische bevolking heeft. De gemeenschap Nahdlatul Ulama geeft aan over 50 miljoen leden te beschikken en beschouwt zichzelf tenminste deels als gematigd. Kyai Haji Yahya Cholil Staquf behoort tot de spiritueel georiënteerde vleugel van de organisatie.

Bron
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Terrorismus und Islam hängen zusammen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.