Primeur: “American Way of Life” in Assen en Emden

Ralph Goings (*1938), A1 Sauce, 1995, Öl auf Leinwand, 71,1 x 96,5 cm. Seven Bridges Foundation, Greenwich, CT, USA© Courtesy The Estate of Ralph Goings

Onder de titel American Way of Life presenteren het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden vanaf aanstaande zondag een primeur. De dubbeltentoonstelling van het Amerikaanse realisme van 1945 tot 2017 werd nooit eerder in Europa in zo’n uitgebreid overzicht getoond.

Voor deze internationale dubbeltentoonstelling sloegen de musea uit Emden en Assen de hand ineen om een spectaculair overzicht van het Amerikaans realisme te tonen. Te zien zijn 140 werken van grote kunstenaars zoals Andy Warhol, Diane Arbus, Edward Hopper, Roy Lichtenstein en Chuck Close. Beroemde Amerikaanse musea en eigenaars van particuliere verzamelingen en bedrijfsverzamelingen gaven de meeste schilderijen, sculpturen en foto’s in bruikleen.

Stone Roberts, Grand Central Terminal: An early December Noon in the Main Concourse, 2009 -2012, Ö./Lwd., 188 x 193 cm © Stone Roberts, Courtesy of The William Louis-Dreyfus Foundation Inc.. Louis-Dreyfus Family Collection

De schilderijen nemen de bezoekers mee op een reis door de cultuur en de geschiedenis van Amerika in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl het Drents Museum zich wijdt aan de kunst tot midden jaren 60, richt Kunsthalle Emden de aandacht op de periode daarna tot aan de dag van vandaag.

Andy Warhol, Paul Anka, 1976, Acryl, Siebdruck-Tinte/Lwd., 101,5 x 101,5 cm. Hall Art Foundation © 2017!The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Artists Rights Society (ARS), New York

“We proberen erachter te komen of de Amerikaanse droom voor het gros van de bevolking realistisch is”, zei de curatrice Katharina Henke vandaag. Volgens haar werd het thema niet eerder in deze mate in Europa vertoond. In Emden zijn 140 schilderijen, sculpturen en foto’s te zien. 120 kilometer verderop, in Assen, worden 60 werken gepresenteerd.

De dubbeltentoonstelling in Emden en Assen is vanaf 19 november 2017 t/m 27 mei 2018 te bezichtigen.

Kunsthalle Emden
The American Dream. Amerikanischer Realismus 1965 – 2017

Drents Museum
The American Dream. Amerikaans realisme 1965 – 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.