Google eert feministe en vrouwenactiviste Emma Ihrer

Google Doodle 03.01.2018

Emma Ihrer (3 januari 1857 in Klodzko als Emma Faber genaamd Rother – † 8 januari 1911 in Berlijn) stamt uit een katholieke schoenmakersfamilie. Na haar vroege huwelijk met de 22 jaar oudere apotheker Emanuel Ihrer vertrok ze naar Berlijn.

In 1881 richtte de socialiste en feministe in Berlijn de vereniging Frauen-Hilfsverein für Handarbeiterinnen (vrouwenvereniging ter ondersteuning van vrouwelijke handarbeiders) en nam ook plaats in het bestuur.

In 1885 richtte ze samen met Marie Hofmann, Pauline Staegemann en Gertrude Guillaume-Schack de Berlijnse vereniging Verein zur Wahrung der Interessen der Arbeiterinnen op. Deze vereniging was in eerste instantie bedoeld als hulporganisatie waarin artsen en advocaten hun diensten kosteloos ter beschikking stelden. De arbeidstersvereniging werd al een jaar later door de politie opgeheven, maar had op dat moment wel al meer dan duizend leden.

In 1887 nam haar echtgenoot de Concordia apotheek in de Breiten Straße in het plaatsje Velten over. Tot 1894 woonde ze in de “ovenstad”. Vanwege haar politieke activiteiten werd bij haar echtgenoot de vergunning ingetrokken, zodat ze de apotheek moesten verkopen. Daarna trokken ze naar Berlin-Pankow.

In 1889 nam Emma Ihrer samen met Clara Zetkin als gedelegeerde deel aan het Internationale Socialistencongres in Parijs. Daar verhinderde ze samen met Zetkin een voorstel tegen deelname van vrouwen in het arbeidsproces en zorgde ervoor dat vrouwen in vakbonden gelijkberechtigd waren. Eind 1890 werd ze naast zes mannen als eerste vrouw gekozen in het bestuur van de overkoepelende organisatie van de Duitse vakbonden.

Emma streed verder voor de rechten van de vrouw en gaf in 1891 het weekblad Die Arbeiterin (de arbeidster) uit, vanaf 1892 Die Gleichheit (de gelijkheid. Vervolgens richtte ze meerdere feministische verenigingen op die als socialistisch golden en ervoor kozen zich af te scheiden van eveneens opgerichte vrouwenverenigingen van een andere politieke kleur. Door het oprichten van dit soort verenigingen kwam ze steeds in conflict met de politie.

Eerbetoon
In Berlin-Rummelsburg (Berlijnse wijk Lichtenberg) en Velten werd de Emma-Ihrer-Straße naar haar benoemd.

De Concordia apotheek in de Breiten Straße in Velten werd op 7 januari 2011 van een gedenkplaat voorzien.

In het kader van de serie “vrouwen van de Duitse geschiedenis” riep de Duitse post in 1989 een postzegel ter ere van Emma Ihrer in het leven.

Op 14 oktober 2016 werd in haar voormalige woonplaats Berlin-Niederschönhausen, Marthastraße 10, een gedenkplaat onthuld. Op 3 januari 2018, 161 na haar geboorte, eerde Google haar met een Google Doodle.

BRON: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.