Nederlandse en Vlaamse schilderkunst in Berlijn

De mapjes in meerdere talen met alle spreekwoorden die je op het beroemde schilderij van Brueghel kunt zien.

Vandaag bezocht ik weer eens de Berlijnse Gemäldegalerie. Hier kun je urenlang van meesterwerken genieten. Tip: in zaal zeven, dat is als je binnenkomt aan de rechterzijde, hangt het beroemde schilderij ‘De blauwe huik’ waarin Brueghel meer dan honderd spreekwoorden letterlijk in beeld brengt. Meer informatie over dit schilderij en over spreekwoorden in het algemeen staat in een uitgebreide bijdrage op mijn blog.

Zaal zeven is de enige museumzaal waarin je mapjes vindt met daarin alle Nederlandse spreekwoorden die je op het schilderij ziet. Deze teksten zijn in het Duits, Engels, Frans en Italiaans weergegeven.

De spreekwoorden in het Italiaans.

De Gemäldegalerie in Berlijn bezit internationaal gezien één van de belangrijkste collecties Europese schilderkunst van de 13e t/m de 18e eeuw. Deze verzameling werd na het oprichtingsjaar 1830 systematisch uitgebreid en gecompleteerd. Hieronder vallen meesterwerken uit alle kunsthistorische tijdperken waaronder schilderijen van Van Eyck, Bruegel, Dürer, Raffael, Tizian, Caravaggio, Rubens, Rembrandt en Vermeer.

De nieuwbouw in het Kulturforum beschikt over een expositie-oppervlakte van circa 7.000 m2. Een rondgang van bijna twee kilometer met 72 zalen en kabinetten voert door unieke kunstlandschappen en tijdperken. Het accent van de verzameling vormt de Duitse en Italiaanse schilderkunst van de 13e t/m 16e eeuw en de Nederlandse schilderkunst van de 15e t/m de 16e eeuw.

De spreekwoorden in het Duits.

De Oudduitse schilderkunst van de late gotiek en Renaissance is vertegenwoordigd door gerenommeerde kunstenaars zoals Konrad Witz, Albrecht Dürer, Baldung Grien, Cranach en Holbein. De zaal met schilderijen van Rembrandt neemt een centrale plaats in het museum in. De verzameling met 16 werken behoort tot de grootste en kwalitatief waardevolste van de wereld. Hij wordt geflankeerd door andere schilderijen uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst van de 17e eeuw. Portretten, genrestukken, interieurs, landschappen en stillevens getuigen bij bepaalde thema’s van de specialisatie van de kunstenaar.

In zes ruimtes wordt bovendien de Italiaanse, Franse, Duitse en Engelse schilderkunst van de 18e eeuw tentoongesteld. De rijke schilderijverzameling bevat werken van Canaletto, Watteau, Pesne und Gainsborough.

Wandelhalle

Gemäldegalerie
In neuem Licht. Werke in der Wandelhalle
17.05.2017 Ende 2018
© Foto: David von Becker

In de zogenaamde Wandelhalle is het een oase van rust. Dat komt niet alleen door het geluid van de fontein, maar ook door het speciale licht.

Tot nu toe nog weinig tentoongestelde schilderijen van Hieronymus Bosch, Lucas Cranach, Davide Ghirlandaio, Gerard de Lairesse, Diego Velázquez, Giovanni Paolo Panini, Elisabeth Vigée-Lebrun of Sir Joshua Reynolds kunnen nu in “een nieuw licht” worden bewonderd.

Website Gemäldegalerie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.