Duitse Liverpool-trainer Jürgen Klopp toont belangstelling voor politiek

Het komt zelden voor dat een voetbaltrainer zich over politieke thema’s uitlaat. De succesvolle Duitse trainer Jürgen Klopp deed in april van dit  jaar een paar duidelijke uitspraken in The Guardian.

Trainer
In 2011 en 2012 werd Jürgen Klopp met Borussia Dormund landskampioen in Duitsland. Hij bereikte als trainer twee keer de Duitse bekerfinale en in 20123 de finale van UEFA Champions League. Sinds oktober 2015 is hij trainer bij FC Liverpool. Met die club bereikte hij dit jaar de finale van de UEFA Champions League.

Brexit
Jürgen Klopp is duidelijk geen voorstander van de Brexit. Volgens hem hebben de Brexit-voorstanders de stemming in juni 2016 met onjuiste argumenten beïnvloed. “De beide leiders van de Leave-campagne hebben zich teruggetrokken. Dat was een duidelijk teken dat ze zelf door het besluit werden verrast”, zegt de coach van Liverpool. Voor hem heeft de Brexit geen zin. “De EU is niet perfect, maar het is het beste idee dat we hadden”, aldus Klopp, geciteerd in het Duitse weekblad Der Spiegel. Klopp vindt dat er opnieuw over de Brexit gestemd zou moeten worden.

Duitsland
De trainer geeft toe dat de stemming in zijn eigen vaderland nauwelijks anders is. “Ik kan niet zeggen dat Duitsland opener is. Als je in Duitsland de verkeerde mensen iets vraagt, zullen ze zeggen: ‘Ja, we willen een omheining om buitenlanders op afstand te houden’, vertelt Klopp. “Europa is sinds een paar jaren merkwaardig. Ik rij graag naar Oostenrijk om te skiën, maar ze wuiven de vluchtelingen gewoon door naar Merkel.”

Politiek
Politieke ambities heeft de voetbaltrainer niet. “In 2004 had ik misschien kanselier van Mainz kunnen worden. Maar ik heb geen vaardigheden behalve dat ik geïnteresseerd ben in politiek.” Volgens hem is het veel moeilijker politicus te zijn dan voetbaltrainer. “Angela Merkel heeft twee weken vakantie per jaar. Dat is nog minder vakantie dan ik heb”, zegt Klopp. “Ik mag haar echt, en ze doet ongelooflijk werk. Het is een zeer moeilijke baan – en lang niet zo goed betaald als een voetbaltrainer.”

Links
In het verleden sprak Klopp ook al in de media over politiek. In 2014 veronderstelde een interviewer van het Duitse dagblad taz dat Klopp een links iemand zou zijn. Klopp antwoordde dat hij zich niet zo zeer als een politieke persoon zag, ‘maar als u het zo stelt: vanzelfsprekend ben ik links. Duidelijk. Linkser dan het midden.’

Nooit rechts
Verder zei hij in de taz dat hij in een sociale staat gelooft en dat hij er geen problemen mee heeft voor een ziektekostenverzekering te betalen. “Ik ben niet particulier verzekerd, ik zou nooit een partij kiezen die belooft de belasting voor hogere inkomens (in Duitsland ‘Spitzensteuersatz‘ genoemd) te verlagen. Mijn politieke gevoel is: als het met mij goed gaat, dan moet het ook goed gaan met de anderen. En als ik iets in mijn leven nooit zou doen, dan is dat rechts stemmen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.