“Nationalist zijn en katholiek zijn, dat gaat niet”

Kardinaal Reinhard Marx (Foto: Wikipedia)

Rechts-populistische leiders en hun aanhangers maken gretig gebruik van de social media, vooral Twitter. Soms vraag ik me wel eens af hoeveel procent van de echte samenleving zij uitmaken.

Volgens mij is het een klein groepje mensen met een enorm grote bek. Ze hitsen mensen op en schreeuwen dat de grenzen dicht moeten, dat Europa in handen valt van de islam en dat vluchtelingen er zelf om vragen als ze op zee verdrinken. Ze doen alsof Europa ieder moment in elkaar kan storten. Poetin lacht in zijn vuistje. Deze ijskoude, onmenselijke manier van denken over andere mensen, is weerzinwekkend.

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. De Duitse kardinaal Reinhard Marx uitte in het Duitse blad “Zeit” zijn ongenoegen ten opzichte van de Duitse CSU. Samen met de CDU vormt de CSU de zogenaamde “Union“. De CSU treedt alleen in Beieren op, de CDU in de rest van Duitsland. Kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, noemt de toenemende koers van de CSU naar rechts een fout en eist een immigratiewet.

De CSU en de katholieke kerk, die passen niet altijd bij elkaar. Dat schrijft Der Spiegel vandaag naar aanleiding van de uitspraken van Marx. Al bij het verplicht invoeren van een kruis in Beierse overheidsgebouwen hadden sommige vertegenwoordigers van de kerk de Beierse minister-president Markus Söder scherp bekritiseerd, waaronder ook kardinaal Marx. Nu heeft de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie zich opnieuw met harde woorden richting de CSU geuit: “Nationalist zijn en katholiek zijn, dat gaat niet”, zei hij in Zeit. “Een partij die voor de C in de naam heeft gekozen, gaat een verplichting aan”, zei Marx verder. Hij waarschuwde de CSU niet verder naar rechts te bewegen.

Onlangs nam in de CSU het aantal stemmen toe van leden die een conservatievere weg in wilden slaan om zo kiezers van de AfD terug te winnen. Marx noemt dat een fout: “Te menen dat we ons allemaal het beste naar rechts bewegen, omdat de tijdgeest naar rechts beweegt, dat vind ik een verkeerde inschatting.”

Marx ging ook in op de uitspraak van de CSU minister Horst Seehofer, die zich op zijn 69e verjaardag in het openbaar amuseerde, omdat er op die dag 69 mensen het land uit werden gezet. “Hoogst ongepast”, aldus Marx. Ook bekritiseerde hij de uitdrukkingswijze van Söder als hij het over ‘asieltoerisme’ heeft. “Dat klinkt alsof er mensen op vakantie onderweg zijn”, zei Marx, maar “velen riskeren hun leven, velen sterven onderweg”.

Al met al toonde de kardinaal zich verontrust over de huidige tendensen in de woordkeuze van politici: “Dat grote delen van de samenleving verbaal radicaler worden, dat zie ik met zorgen tegemoet.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.