Aufstehen, zo heet de nieuwe linkse beweging in Duitsland

Sarah Wagenknecht

Op de website www.aufstehen.de tikt een klok. Morgen om 14:00 uur gaat de beweging “Aufstehen” officieel van start. Hij is in het leven geroepen door de Duitse politica Sarah Wagenknecht, fractievoorzitter van de politieke partij Die Linke.

Volgens weekblad der Spiegel zijn naast ondersteuners uit de culturele en wetenschappelijke wereld, zoals dramaturg Bernd Stegemann en socioloog Wolfgang Streeck, ook actieve politici vertegenwoordigd.

“Het idee is goed. Het tijdstip is juist gekozen. De vraag naar diepgaande verandering is enorm”, schrijven de parlementsleden Marco Bülow (SPD), Sevim Dagdelen (die Linke) en Antje Vollme (die Grüne) in een gastbijdrage van der Spiegel.

De nieuwe linkse groepering is geen nieuwe partij, maar moet worden gezien als een buitenparlementaire beweging die nieuwe thema’s en visies in het openbare debat wil brengen. “Vertrek uit de ivoren toren, op weg naar de werkelijkheid! – dat is de eis van het ogenblik”, staat er in de gastbijdrage.

Dietmar Bartsch, de co-fractievoorzitter van die Linke, reageerde aanvankelijk sceptisch, maar toont nu meer openheid. “Er is een cultuurstrijd vanaf rechts. We moeten ieder idee serieus nemen dat hier iets tegenover wil stellen”, zei Bartsch. “Misschien bestaat de kans om zo politiek links in zijn geheel te versterken en weer parlementaire meerderheden te krijgen.”

De klok tikt op de website http://www.aufstehen.de

Initiatiefneemster Wagenknecht zei zelf tegenover SPIEGEL: “Ons doel is natuurlijk andere politieke meerderheden te krijgen en een nieuwe regering met een sociale agenda.” De sleutel daarvoor vormt de SPD. Zolang die partij vasthoudt aan de Agenda 2010,  zal de SPD verder krimpen.

“Dat verkleint de kans op een linkse machtsoptie”, zei Wagenknecht. Ze toont zich optimistisch: “Als de druk groot genoeg is, dan zullen de partijen ook uit eigen interesse hun programma’s voor onze ideeën en medestrijders openen. ”

Bron
Der Spiegel: “Aufstehen” – linke Sammlungsbewegung formiert sich

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.