Met Kandinsky, Liebermann en Nolde tegen Hitler

In 1938 vond in Londen de tentoonstelling Twentieth Century German Art plaats. Dat was niet alleen de tot op de dag van vandaag grootste expositie van de Duitse modernen in Engeland, maar ook het grootste internationale antwoord op de door de Nationaalsocialisten georganiseerde propaganda-tentoonstelling Entartete Kunst in München.

De expositie in de Britse hoofdstad vond plaats tussen juli en augustus 1938 en bevatte meer dan 300 meesterwerken van de Duitse modernen. Het was ook één van de meest opmerkelijke projecten waarmee Duitse immigranten en uitgestoten kunstenaars zelf het woord voerden. Meer dan 100 geëxposeerde stukken kwamen van Duits-Joodse ondernemers, linkse politici en kunstenaars die Duitsland al hadden verlaten, waaronder Max Beckmann en Paul Klee.

De schilder Max Liebermann was op de expositie in Londen met meer dan 22 uitgestalde werken zeer goed vertegenwoordigd. Zijn weduwe Martha Liebermann behoorde ook tot de personen die de stukken in bruikleen afstond. Ze stuurde onder andere een Liebermann portret van Albert Einstein naar Londen met als doel het daar te verkopen.

Wassily Kandinsky, onbekende improvisatie II, 1914 © Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Studio Tromp, Rotterdam

Het is nu precies 80 jaar geleden dat deze unieke gebeurtenis plaatsvond. Dat was voor de Liebermann-Villa in Berlijn aanleiding een tentoonstelling en een wetenschappelijke catalogus aan dit „statement voor Duitse kunst” op te dragen.

De tentoonstelling is een samenwerking met de Wiener Library in Londen, wereldwijd een van de belangrijkste archieven m.b.t de holocaust en de tijd van het Nationaalsocialisme. Hij wordt ondersteund door de Kulturstiftung des Bundes. Dit is een stichting van de Bondsrepubliek Duitsland die met name culturele projecten en programma’s met internationale context subsidieert.

Londen 1938
Mit Kandinsky, Liebermann und Nolde gegen Hitler
7 oktober 2018 – 14 januari 2019 in de Liebermann-Villa aan de Wannsee
Openingstijden
Dagelijks behalve dinsdag
11- 17 uur
Tickets: € 8
Website:  http://www.liebermann-villa.de/london1938.html

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.