Samenhangen suggereren en statistische cijfers verzinnen: voormalig woordvoerster AfD aan het woord

Voormalig AfD lid Franziska Schreiber legt in de onderstaande reportage uit hoe de AfD met taal manipuleert. Schreiber maakte na een afgebroken rechtenstudie carrière binnen de partij. Ze was voorzitter van de jongerenafdeling Junge Alternative in Sachsen, plaatsvervangend woordvoerster en later ook actief in het bondsbestuur.

In 2017, vóór de verkiezingen, stapt ze uit de partij. Dat is haar protest tegen de toenemende koers naar rechts. In haar onlangs uitgekomen boek Inside AfD schrijf ze zelfkritisch over interne missers en de eigen missers bij haar communicatiewerk voor de AfD. “Het moest zo scherp geformuleerd zijn dat iemand die rechts denkt zich door deze uitspraak aangetrokken voelt. Het mag echter niet juridisch aanvechtbaar zijn, dat was de eerste test die je moest uitvoeren en het moest ook binnen de partij, bij de basis, in de smaak vallen.”

Statistische cijfers verzonnen
Dat zegt Schreiber in de reportage die afgelopen vrijdag in het culturele Duitse programma Aspekte werd uitgezonden. Hierin geeft ze een voorbeeld van misleiding met statistieken. Het gaat over een grafiek op Facebook van de Junge Alternative met daarin het aantal asielaanvragers in 2015. Ze laat de kijkers de blauw gekleurde daadwerkelijke getallen van het aantal asielaanvragers zien: 400.000 in april 2015, 800.00 in augustus 2015 en 1.500.000 in oktober 2015. Schreiber: “Nu is de vraag, hoe komen wij aan die 2,5 miljoen in december 2015? Het antwoord is heel eenvoudig. We hebben het verzonnen.”

Samenhangen suggereren
De werkmethode van Schreiber bestond uit het weglaten van feiten en het suggereren va samenhangen. Ze geeft hiervan in de reportage een voorbeeld. “We maakten bijvoorbeeld een grafiek waarin staat dat 25 procent van de gevangenen in Sachsen buitenlanders zijn. Wij weten echter dat van dit aantal buitenlanders een groot deel uit de EU komt en dat het overgrote deel helemaal niets met asielaanvragen te maken heeft, maar als wij dat toch als kapstok nemen om te eisen dat asielaanvragers consequenter worden uitgewezen, dan is dat oneerlijk.”

In haar boek legt ze communicatiestrategieën van de partij bloot. De ZDF vroeg bij de AfD om een reactie. “De AfD geeft principieel geen commentaar op de in het boek ‘Inside AfD: Der Bericht einer Aussteigerin’ geschilderde samenhangen.”

Klik op de foto om de reportage (07:53) te bekijken. (foto: ©ZDF)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.