Kunstwerk zonder maker

Florian Henckel von Donnersmarck

Gisteren ging in Venetië de Duitse speelfilm Werk ohne Autor van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck in première. Het is de derde lange speelfilm van de regisseur na Das Leben der Anderen (2005) en The Tourist (2010). Met Das Leben der Anderen won von Donnersmarck in 2007 een Oscar. Werk ohne Autor werd als Duitse bijdrage voor de Oscaruitreiking 2019 in de categorie beste niet-Engelstalige film uitgekozen.

Het verhaal
De kunstenaar Kurt Barnert kon uit de DDR vluchten en leeft nu in de West-Duitse Bondsrepubliek. De herinneringen aan zijn kinderjaren onder het regime van de nazi’s en de Socialistische Eenheidspartij van Duitsland (SED) laten hem niet met rust. Hij leert de studente Ellie kennen en wordt verliefd op haar. Daarna lukt het hem kunstwerken te maken waarin hij zijn herinneringen aan zijn kinderjaren kan verwerken. De verhouding tot zijn aanstaande schoonvader, professor Seeband, blijft echter gespannen.

De regisseur Florian Henckel von Donnersmarck liet zich bij het scenario inspireren door ware gebeurtenissen. De hoofdfiguur Kurt Barnert is gebaseerd op het levensverhaal van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter. Als voorbeeld diende het boek Ein Maler aus Deutschland. Gerhard Richter. Das Drama einer Familie van Jürgen Schreiber. De film gaat op 3 oktober in de Duitse bioscopen in première.

Trailer “Das Leben der Anderen”:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.