Wereldpremière ‘Ballon’, het DDR vluchtdrama in een luchtballon

Gisteren ging in München de thriller “Ballon” in première. Deze speelfilm van regisseur Michael Herbig vertelt het verhaal van de vlucht uit de DDR naar West-Duitsland in een zelfgemaakte luchtballon. “Ballon” ontving lovende recensies en zal vanaf 27 september in de Duitse bioscopen te zien zijn.

In de zomer van 1979 hebben de families Strelzyk en Wetzel een waaghalzig plan. Ze willen met een luchtballon vanuit de DDR naar West-Duitsland vluchten. Nadat de ballon al is gebouwd wil familievader Günter Wentzel opeens niet meer vluchten, omdat hij vreest dat de ballon te klein is. Met z’n vieren waagt vervolgens het gezin Strelzyk dit levensgevaarlijke avontuur. Vlak voor de grens ontstaan er technische problemen waardoor de ballon hoogte verliest en er een zenuwslopende wedloop tegen de tijd begint.

Al jaren geleden ontmoette regisseur Michael Herbig de DDR vluchteling Günter Wetzel en liet hem zijn verhaal over de vlucht vertellen. In 1978 kwam hij met een voormalige collega op het idee de grens met een zelfgebouwde luchtballon over te steken. Al in 1980 produceerde Disney onder de titel Mit dem Wind nach Westen een film over dezelfde gebeurtenis. De première was twee jaar later.

Herbig financierde de film met 700.000 euro van herbXfilm. Daarnaast kreeg de film een subsidie van hetzelfde bedrag van Medienboard Berlin-Brandenburg. Het FilmFernsehFonds Bayern leverde een bijdrage van 1,25 miljoen euro. Daarnaast kwam het Duitse filmfonds (Deutsche Filmförderfonds) met 2.049.800 euro over de brug. Met ook nog 150.000 euro van Mitteldeutsche Medienförderung en 650.000 euro van Filmförderungsanstalt was er uiteindelijk 4.799.800 euro beschikbaar.

De film werd opgenomen in Beieren, Thüringen en Berlijn. De eerste draaidag was 18 september 2017 in München. Op 24 november 2017 werden de opnames na 50 draaidagen afgesloten. Gisteren vond gisteren in het Mathäser Filmpalast in München plaats. Aanwezig waren de echte Günter Wetzel en de beide zonen van de andere familie, Frank en Andreas “Fitscher” Strelzyk. Herbig kon vanwege gezondheidsproblemen zelf niet bij de première aanwezig zijn.

Trouw: De ballonvlucht van Peter Strelzyk (1942-2017) was een blamage voor de DDR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.