Berlijn test basisinkomen
De Berlijnse senaat (*regering van de stad Berlijn) wil volgend jaar het basisinkomen (Solidarische Grundeinkommen) als alternatief voor een sociale uitkering Hartz IV invoeren. Daar zijn de verantwoordelijke bestuurders het volgens de Berlijnse omroep RBB over eens. Hierdoor zouden 1.000 arbeidsplekken ontstaan.
Ruim een jaar geleden bracht de Berlijnse burgemeester Michael Müller (SPD) het concept van het basisinkomen ter sprake, ook al was er weerstand in zijn eigen partij. Nu zou het in de vorm van een test worden ingevoerd en een antwoord op de werkloosheidsuitkering Hartz IV zijn.
De senaat wil erachter komen of het idee de praktijktest doorstaat. Mensen met een ww-uitkering (Arbeitslosengeld I) zouden hierdoor niet in een situatie van langdurige werkloosheid belanden. In plaats van af te glijden naar de bijstandsuitkering Hartz IV zouden ze weer aan het werk worden geholpen en daarvoor het basisinkomen ontvangen.
Dit basisinkomen zal volgens wettelijk tarief worden betaald. Als ondergrens geldt in ieder geval het Berlijnse minimumloon. Dat wil de coalitie van SPD, die Linke en Die Grünen naar € 10,50 verhogen.
Senaat heeft lijst met mogelijke jobs
De lijst met mogelijke jobs is nu veel concreter dan voorheen. Hieronder vallen de begeleidingsservice bij de S-Bahn en U-Bahn, hulpverleners bij integratie, de ondersteuning van oudere mensen bij de huishouding, conciërgediensten bij woningbouwverenigingen van de stad en assistentenwerk in kinderdagverblijven en bij de voor- en naschoolse opvang.
De senaat hoopt dat dit model opgang maakt en andere steden het voorbeeld volgen. Volgens de stadsbestuurders kunnen er 5.000 arbeidsplekken ontstaan. Het project zal wetenschappelijk worden begeleid om erachter te komen of het nog voor veel meer mensen een alternatief voor de bijstand zou kunnen zijn.
De senaat wil in het tweede kwartaal van 2019 met het project starten. Tot die tijd hoopt men dat ook de nog open vragen op financieel gebied met de regering zijn opgehelderd. De senaat wil dat de Duitse regering voor een groot deel van de kosten opkomt en dringt daar ook op aan. Berlijn zou graag zien dat de regering vijf jaar lang 88 procent van de kosten betaalt, de rest zou dan met middelen van de senaat worden aangevuld.
*De senaat is de regering van de Duitse hoofdstad Berlijn. Aangezien de gemeente Berlijn een zelfstandige deelstaat vormt, heeft de Berlijnse senaat een dubbelfunctie als stadsbestuur en als deelstaatregering. De senaat bestaat uit acht senatoren en staat onder leiding van de Regierender Bürgermeister, de burgemeester van Berlijn. De Berlijnse senaat houdt zitting in het Rotes Rathaus. (Bron: Wikipedia)
Dit is geen basisinkomen, maar een Melkert baan