Met het AfD partijprogramma tegen de AfD: Beiers lied “Wij niet” miljoenen keren aangeklikt

Volgens de actuele opiniepeilingen zou de AfD bij de Beierse deelstaatverkiezingen op 14 oktober 10 procent van de stemmen krijgen. Momenteel ziet het ernaar uit dat de Alternative für Deutschland de op vier na grootste partij wordt.

Dat te verhinderen, dat is het doel van Künstler mit Herz (kunstenaars met hart), een groep mensen uit de Beierse cultuurwereld. Hun wapen tegen de AfD: een gitaar, een paar instrumenten – en het eigen partijprogramma van de AfD. Het resultaat is het lied Mia ned (wij niet).

Op Facebook is deze song binnen een week tijd al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Ook op Youtube stijgen de bezoekersaantallen. Op het Oktoberfest zou het lied momenteel een grote hit zijn.

De video begint met de zanger Roland Hefter. Hij telefoneert met iemand. “Dat kun je toch niet maken”, roept hij. “Je moet je toch een beetje informeren.” Hij beëindigt het gesprek en pakt zijn gitaar om zijn gesprekspartner en alle anderen die overwegen AfD te stemmen uit te leggen waar de partij werkelijk voor staat.

Geen gelijkheid, geen milieubescherming, geen publieke omroep, geen cultuursubsidie: het partijprogramma samenvattend trekt de zanger door de binnenstad van München, steeds meer mensen sluiten zich aan.

Op het eind danst en zingt iedereen samen. Of je werkelijk in een Beieren zou willen leven zoals de AfD het zich voorstelt, zo luidt de laatste vraag van de zanger.

Waarom is deze video zo succesvol? Het lied is in staat op de melodie van een volkslied en zonder persoonlijke aanvallen op de vriendelijkst denkbare wijze doeltreffend en in het openbaar positie tegen de AfD in te nemen.

Daarnaast is er nog iets verbazingwekkendst. Het thema immigratie, eigenlijk een hoofdthema van de AfD, wordt in de video met geen woord genoemd. Een bewuste beslissing, aldus zanger Hefter tegenover de Beierse krant Merkur:  natuurlijk hadden we het onderwerp kunnen aanspreken, maar dan was het weer alleen daarover gegaan. “Het is echter heel belangrijk op te sommen waar de AfD nog méér voor staat. Het gaat bij deze partij om nog veel meer”, aldus Hefter.

Het lied vertelt ook niet welke partij je dan in plaats van de AfD zou moeten kiezen (één of andere partij die het land niet wil verdelen!). De video werd ook niet door andere partijen gefinancierd. Een argument wat AfD aanhangers in hun commentaren graag opvoeren.

Juist nu lijkt het vele toeschouwers te bevallen: een lied dat niet uit een bepaalde politieke hoek komt, maar zich gewoon concentreert op de inhoud van de AfD, naast het thema immigratie.

Bron
Bento (jongeren onderdeel Spiegel Online): “Mia ned”: Dieser Anti-AfD-Song wird gerade millionenfach geguckt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.