Berlijnse docenten geven zichzelf aan bij de AfD

Lina-Morgenstern-Schule aan de Gneisenaustrasse in Berlijn-Kreuzberg

Een Facebook bericht van de Duitse onderwijsvakbond GEW in Berlijn is sinds eergisteren al meer dan 3.000 keer gedeeld en van ruim 4.000 commentaren voorzien. De reacties (“super idee”, geniale actie”) zijn bijna uitsluitend positief.

Het gaat om docenten van de Lina-Morgenstern-Schule, toevallig bij mij in de straat, die zichzelf bij de AfD hebben aangegeven en de tekst van hun aangifte openbaar hebben gemaakt.

AfD-meldpunt
Eind september riep de AfD-fractie in Hamburg een online portal in het leven waar je je kan melden als docenten de Duitse neutraliteitsregels overtreden. Op die manier wil de partij aan informatie komen over docenten die tegen de partij ‘ophitsen’. De partij kondigde aan de actie naar meerdere deelstaten uit te breiden, waaronder ook Berlijn. Ouders zouden bang zijn om ruzie te krijgen met de schoolleiding, omdat ze hun kinderen willen beschermen, aldus Franz Kerker, onderwijsspecialist van de AfD-fractie in Berlijn.

Schandpaal
De Berlijnse senator voor onderwijs Sandra Scheeres (SPD) riep ouders en leerlingen op het meldportaal van de AfD niet te gebruiken. De AfD wil scholen voor hun eigen doel misbruiken, aldus Scheeres. “De partij heeft duidelijk het doel om met dit platform politiek ongewenste leerkrachten aan de schandpaal te nagelen.” Dat vergiftigt het schoolklimaat. De senaat wil aan de hand van de wet op privacy laten controleren of de actie van de AfD überhaupt geoorloofd is.

Facebook
Een nieuwe vorm van protest zette de Berlijnse tak van de onderwijsvakbond GEW, onderdeel van het Europese Vakbondscomité voor Onderwijs, afgelopen vrijdag op zijn Facebook pagina. Dit bericht is al meer dan 3.000 keer gedeeld:

Twee derde van alle docenten aan de Lina-Morgenstern-Schule in Berlijn-Kreuzberg hebben zich vandaag zelf aangegeven bij de AfD-fractie. Ze motiveren deze stap met het feit dat ze er in ieder geval met hun leerlingen over willen praten als een partij zich seksistisch, discriminerend en mensonterend uitlaat. Navolgers van andere scholen zijn hartelijk welkom!

“Aan de AfD-fractie in het Berlijnse Huis van Afgevaardigden
De onderstaande ondertekenaars, allemaal docenten aan de Lina-Morgenstern-Schule, maken gebruik van het middel ‘eigen aangifte’, zodat we op uw verklikkerslijst van Berlijnse docenten komen te staan. We willen niet dat anderen de moeite moeten nemen ons bij u aan te geven – wij melden ons vrijwillig.

We hechten er veel waarde aan op deze lijst te staan, want we zullen er ook in de toekomst voor zorgen dat onze leerlingen geschikt zijn om zich over het karakter van uw partij een beeld te kunnen vormen. Dit zullen we vanzelfsprekend tijdens de les doen en we handelen daarbij in overeenstemming met de Beutelsbacher Konsens (deze consensus uit 1976 legde de basis voor onafhankelijke ‘Politische Bildung‘, vrij vertaald ‘politieke vorming’) en artikel 1 van de Berlijnse onderwijswet. We zullen onze leerlingen erover onderwijzen als bij leden en functionarissen van uw partij racistische, mensonterende, seksistische, geschiedenisvervalsende, antisemitische of democratie-vijandelijke activiteiten uitgaan die ons vredige samenleven in de maatschappij in gevaar brengen.

Uit de geschiedenis weten we dat wat met verklikken en intimideren begint, met de arrestatie van andersdenkenden in kampen eindigt.

Uit al deze beweegredenen én omdat we ons niet bang laten maken, zouden wij ons vereerd voelen als u onze namen op uw verklikkerslijst zou kunnen zetten.”

Duitse media hierover
Tagesspiegel: AfD-Meldeportal: Lehrer protestieren mit “Selbstanzeige”
Die Welt: Berliner Lehrer zeigen sich selbst bei der AfD an

One comment

  • Yvon van der Steenhoven

    Uitstekende actie van deze docenten in Berlijn ik hoop dat er nog veel meer docenten zijn in Duitsland die deze brief ook versturen. Onderwijs is de plaats om met elkaar te praten over deze onderwerpen zodat we de fouten uit de jaren dertig niet weer maken. Laten we ervoor zorgen dat de geschiedenis zich niet kan herhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.