Ver weg van de digitale wereld

Hoe heerlijk is het om op een zwoele zomeravond een boek open te slaan met daarin de briefwisseling tussen Menno ter Braak en E. du Perron. Perron schrijft in een brief aan Ter Braak dat hem iets te binnen is geschoten:

“Iets anders is: ik heb mijn jonge baron (uit de 2 verhalen) laten verdrinken, zwemmende in de Weichsel. Maar hij is diplomaat in Warschau en de groote vraag is nu of Warschau werkelijk aan de Weichsel ligt. Wil je dat bliksemsnel opzoeken- of Ant als jij geen tijd hebt- en ingeval het niet goed is, nog bliksemsnel naar de drukkerij telefoneren dat er een andere rivier moet staan, degene waar Warschau wèl aan ligt! We zitten hier in het hotel zonder atlas of wat dan ook om dit ‘na te slaan’; de rivier bij Warschau (Varsovic) heet in het Fransch la Vistule, maar of la Vistule de Weichsel is, we mogen doodvallen als we dat met zekerheid zeggen kunnen! Niettemin vind ik het noodig dat de jonge baron in die rivier zwemmende ‘omkomt’.
Als het goed is, mij dit nog schrijven opdat ik opgelucht gestemd rake na doorgestane twijfel.

Bron: Menno ter Braak & E. du Perron, Briefwisseling 1930-1940. Deel 2 (ed. H. van Galen Last). G.A. van Oorschot, Amsterdam 1964

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.