AUTOBAHN

De nieuwe documentaire AUTOBAHN van de Nederlandse regisseur en ‘Wahlberliner’ Daniel Abma gaat op dinsdag 29 oktober tijdens het filmfestival DOK Leipzig in première.

Maar dat is nog niet alles. De film van de Grimme-Preisträger zal worden vertoond in de grote hal van Hauptbahnhof Leipzig. En als kers op de taart: bij het podiumgesprek na afloop zullen ook enkele protagonisten uit de film aanwezig zijn. De toegang is gratis. Mede daarom is het aanbevelenswaardig iets vroeger te komen om goede zitplaatsen te bemachtigen.

Kuuroord Bad Oeynhausen: duizenden vrachtwagens walsen dagelijks door de binnenstad en over de Bundesstraße 61, de straat die de snelwegen A2 en A30 respectievelijk de metropolen Warschau en Rotterdam met elkaar verbindt. Als de afwijzing van de status “Kurort” dreigt en daarmee het verlies van de uitnodigende titel “Bad”, moet er iets veranderen: er moet een rondweg worden gebouwd.

Over een periode van acht jaar documenteert de film het verkeersinfarct van heel dichtbij: het werk van de burgemeester, de politie, de brandweer en bouwbedrijven, de vertragingen bij de oplevering van de “Nordumfahrung” en vooral de reacties van de gedupeerde bewoners. Die verheugen zich op rust – of zullen ze straks een stuk snelweg voor hun huisdeur hebben?

De grote infrastructuurmaatregel staat minder op de voorgrond dan de gevolgen van de mensen langs de straat. De film pikt ze op met een fijn gevoel voor bijzondere karakters en met veel ruimte voor hun persoonlijkheden en eigenaardigheden. Daardoor ontstaan nog meer verhalen. De lokale traditie om vrachtwagens te tellen hoort hier net zo bij als de wandeling of het joggen over het tracé dat zo lang onvoltooid blijft.

AUTOBAHN
29 oktober filmfestival DOK Leipzig
Locatie: Hauptbahnhof Leipzig Osthalle
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: gratis

2 november
Cinestar 7 Leipzig
Aanvang: 12:30 uur
Toegang: 6 euro
Bestel hier kaarten online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.