Duitsland: literair tijdschrift “Lettre International” klaagt 3 andere literaire tijdschriften aan

De arrondissementsrechtbank van Berlijn verbiedt de actuele publicatie van het literaire tijdschrift Sinn und Form. Aanklager was Frank Berberich, uitgever van Lettre International. Zijn verwijt: de overheidssubsidie van culturele tijdschriften beschadigen het grondbeginsel van publicitaire gelijke behandeling en maakt de weg vrij naar een “staatspers”. De boete bij een overtreding bedraagt 250.000 euro.  

De uitgever van het tijdschrift Sinn und Form is de kunstacademie in Berlijn (Akademie der Künste). Volgens de Akademie klaagt Berberich aan, omdat hij tijdens de pandemie geen financiële steun van de staat heeft gekregen. De Akademie der Künste zou hebben aangeboden solidair met andere tijdschriften samen te werken om Lettre International te helpen.

De adviescommissie van Sinn und Form noemde de actie van Berberich een aanval “op de verscheidenheid van het literaire leven” en sprak van een poging om “een tijdschrift dat rijk is aan traditie en internationaal zeer gerespecteerd wordt” te elimineren.

Talrijke prominenten uit de literaire en culturele wereld hebben zich reeds als eerste ondertekenaars aangesloten bij een verklaring van de adviescommissie waaronder Daniel Kehlmann, Eva Menasse, Ulrich Matthes, Uwe Timm, Jenny Erpenbeck, Marcel Beyer en Andreas Dresen (bekijk hier de lijst).

Naast Sinn und Form heeft Frank Berberich ook de tijdschriften Kulturaustausch van het culturele “Institut für Auslandsbeziehungen” en het online tijdschrift LCB diplomatique van het Literarisches Colloquium Berlin aangeklaagd.

Börsenblatt: “Sinn und Form” gestoppt, Beirat schockiert
Süddeutsche Zeitung: Unsinn und Formalie
RBB: Warum muss die Literaturzeitschrift “Sinn und Form” vorübergehend eingestellt werden?
FAZ: Recht, Haberei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.