Kijk- en luistergeld nu verplicht voor iedereen

Vorig jaar wist ik ze nog van het lijf te houden door niet te reageren op hun brieven én door een verhuizing. Maar wat bleek; na mijn verhuizing lag er alweer een brief uit Keulen op de mat. Ja,uit Keulen komen ze. Wie? De GEZ (Die Gebühreneinzugszentrale) , de Duitse variant op het Nederlandse kijk- en luistergeld. Als je niet op hun brieven reageert, wordt de inhoud van hun brieven met de tijd dreigender. Nu is het alleen zo dat ik vanaf vandaag niet meer aan ze kan ontkomen. In Duitsland betaalt ieder huishouden (iedere woning) per 1 januari 2013 kijk- en luistergeld, of je nu wel of geen televisie hebt. Voorheen was je al verplicht om te betalen als je over een computer beschikte waarmee je televisie kon kijken of een radio-uitzending kon beluisteren. Ook als eigenaar van een autoradio was je verplicht  kijk- en luistergeld te betalen.

Nu gaan ze er bij het GEZ vanuit die dat iedereen wel een televisie, radio of computer in huis heeft. En dus moet iedereen betalen. De Bild Zeitung, de krant die ik niet per se opzoek om een citaat uit te halen, meldde het nieuws op haar manier: “Sogar Demenzkranke und fast Blinde sollen zahlen”. Daarentegen vervalt vanaf vandaag de zogenaamde “Praxisgebühr”. Dus ik kan volgende week gewoon naar de tandarts zonder eraan te denken of ik wel een tienje bij me heb. Bovendien maakt het niet meer uit in welke maand ik naar de tandarts ga. Voorheen bezocht ik de tandarts aan het begin van een kwartaal, om een eventuele vervolgafspraak nog in hetzelfde kwartaal te plannen. Immers, bezocht je op 28 maart de tandarts, dan betaalde je 10 euro om überhaupt te woord gestaan te worden. Maakte je een afspraak voor een week later, dat kostte je dat weer een tientje, omdat er een nieuw kwartaal was aangebroken. Die tijden zijn nu dus voorbij.

Tot slot kom ik nog even terug op de verplichte GEZ-bijdrage voor iedereen in Duitsland. De overheid zal ontkennen dat iedereen een GEZ-bijdrage moet betalen. Sterker nog, de overheid zal zeggen, de GEZ bestaat niet meer. De GEZ is opgeheven. Als je dat hoort, waan je je heel eventjes gelukkig. Heel eventjes maar, wan de overheid is nog niet uitgesproken. Je betaalt vanaf vandaag wel kijk-en luistergeld per woning, maar niet meer aan de GEZ. De website van de GEZ is daarom ook niet meer actief. Vandaag de dag betaal je per woning € 17,98 per maand kijk-en luistergeld aan de ARD ZDF Deutschlandradio – Beitragsservice. Nou, dat lucht op.

8 reacties

 • Jammer dat we in Nederland het Kijk- en Luistergeld hebben afgeschaft. Dat gaf politici van rechts alle mogelijkheden om het democratische element van ons omroepsysteem de nek om te draaien. Nu bepaalt in toenemende mate het bedrijfsleven wat we nog te zien krijgen. Met bijbehorende oppervlakkigheid en boertigheid. In de tijd dat ik in Zuid Duitsland woonde heb ik de GEZ met liefde en plezier betaalt, het is de enige garant op een eerlijke en objectieve berichtgeving en alleen daarmee op een eerlijk geïnformeerde kiezer die op basis van kennis en niet van onderbuikgevoelens naar de stembus gaat. Ik heb jaren in de VS gewoond en heb daar mogen meemaken wat eenzijdige propaganda inhoudt. Ik hoop dat het in Nederland nog te redden is maar mijn hoop wordt wel steeds kleiner. Veel plezier nog in Duitsland en geniet van de kwaliteitsprogramma’s van zowel ARD en ZDF als ook Arte, Phoenix, Eins Festival en nog veel meer! Het is je geld waard!

  • Bedankt voor de reactie. Het verschil tussen de televisieprogramma’s in Nederland en Duitsland is inderdaad groot. Nederland heeft natuurlijk ook kwaliteitsprogramma’s, maar ik denk dat het aanbod hier groter is. Daarnaast vind ik de meeste journaals en actualiteitenprogramma’s op de Duitse televisie professioneler overkomen dan de Nederlandse versies. Hetzelfde geldt voor veel talkshows. Maar goed, het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak.

   • Kwaliteitsprogramma’s OK maar 40 miljoen huishoudens maal € 215 oftewel 8,5 miljard euro per jaar (zonder bedrijven meegeteld) is een exorbitant grote subsidie voor de Duitse “Gooise Matras” met overbetaalde ambtenaren. En dat steekt wel als je in NL al meebetaalt aan de publieken, een primitief huisje in Duitsland bezit zonder TV (ontvangst zonder schotel is sowieso 0,0) en op de radio vooral RTL ontvangt, je daar misschien een maand per jaar bent maar wel het volle pond moet betalen onder dreiging van dwangbevelen en wat dies meer zij…..

 • Helemaal met Jan eens. Ik kijk en luister geen duitse radio of tv. Sterker nog ik heb geen tv. Ik bekijk alles vanaf mijn laptop en dan naar de NL zenders waar ik maandelijks geld voor betaal. Ook voor hbo en netflix betaal ik, dus het is absurd dat ik ook hier nog eens de ARD en ZDF moet spekken.
  Trouwens niet met je eens dat duitse talkshow en programma’s professionele zijn, ik vind ze erg achter gesteld en te degelijk. Ik kijk liever de engelsen en de nederlanders

 • Helemaal met Jan eens. Ik kijk en luister geen duitse radio of tv. Sterker nog ik heb geen tv. Ik bekijk alles vanaf mijn laptop en dan naar de NL zenders waar ik maandelijks geld voor betaal. Ook voor hbo en netflix betaal ik, dus het is absurd dat ik ook hier nog eens de ARD en ZDF moet spekken.
  Trouwens niet met je eens dat duitse talkshow en programma’s professionele zijn, ik vind ze erg achtergesteld en te degelijk en humor is soms ver te zoeken maar ja dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik kijk liever naar de engelsen en de nederlanders

 • Pingback: Eerste gevangenisstraf voor niet betalen kijk- en luistergeld in Duitsland – Blog Allard van Gent

 • Als je er goed over nadenkt is er feitelijk geen wezenlijk verschil tussen Nederland en Duitsland. Want sinds het kijk- en luistergeld hier is afgeschaft betalen we via onze belastingen voor de pubieke omroep. En dat is feitelijk in Duitsland nu ook zo, in geen van beide landen vraagt men nog of je wel of geen radio of tv bezit.

  Ik ken heel wat allochtonen die uitsluitend via hun schoteltje naar Marokkaanse of Turkse zenders kijken en luisteren, en toch betalen zijn door in Nederland te wonen mee aan ons omroep bestel. Dat is de norm, een begrijpelijke norm omdat het mensen laten bespioneren door (dure) ambtenaren om ze op zwartkijken te betrappen echt niet meer van deze tijd is.

  En voor wie in het anti-publieke omroepkoortje meezingt even twee dingen: Ten eerste, ik woonde jarenlang in de VS en kan je vertellen dat een land waar feitelijk alleen naar reclamezenders wordt gekregen voor een mens met normale intelligentie niet te harden is. Nieuws wordt eenzijdige propaganda en gaat meestal over onzin 1a la “Hart voor Nederland”.en alles wat het bedrijfsleven onwelgevallig is zoals een vorm van ziekenfonds wordt direct afgeschilderd als “Kijk maar naar Nederland of Engeland, de mensen zitten in een systeem geketend waarin de staat bepaalt of je nog doorgaan mag met leven of niet”. Huilende Britten en Nederlanders worden opgevoerd om te laten zien dat het hebben van een vorm van nationale gezondheidszorg een soort nazi-Duitsland idee is waar een verstandige vrije Amerikaan niets van wil weten. De meeste van onze vrienden in de VS hadden hun tv allang afgeschaft of keken er niet meer naar. Voor mij vormen de publieke omroepen een garantie voor onze democratie.

  Verder zijn we op Moldavië na het land dat het allerminst aan omroepbijdrage van haar burgers vraagt binnen Europa. Maar we doen alsof we zo’n beetje gekielhaald worden. Verder weten de meeste mensen niet dat commerciële radio en Tv ons veel meer kost. Het lijkt gratis maar als je ziet hoeveel bedrijven van hun belastingen kunnen aftrekken voor reclamedoeleinden dan zie je dat er door hen vaak nauwelijks nog belasting betaald wordt terwijl de infrastructuur die ze broodnodig hebben door ons als gewone burgers moet worden opgehoest.

  Dit zijn zaken die mensen eigenlijk wel weten maar waar ze bewust of onbewust langs heen kijken als ze over deze onderwerpen spreken. Toevallig keek ik gisteren via internet nog eens naar abc news uit Indiana en was toch nog weer verbijsterd over de hoeveelheid onzin die er langs kwam. Net zoals de eerste keer dat ik in de VS het nieuws aanzette, in Los Angeles, en het eerste en belangrijkste nieuws op abc een kleuterklasje in een buitenwijk van Los Angeles betrof waar de schooljuffrouw wat konijntjes in de klas het gebracht omdat dat goed voor de kinderen zou zijn. Dat was veel belangrijker dan het aantal doden dat die dag in de oorlog in Vietnam waren gevallen of de nasleep van de Palestijnse aanslag op de Olympische Spelen in München. Feitelijk heb je geen serieus te nemen media als je in zo’n land woont.

 • Solange Coussement

  Ik vind het ook heel straf dat ieder gezin verplicht wordt om een jaarlijkse bijdrage van 210 euro te betalen. Wij wonen sinds 5 jaar in Duitsland maar zijn Nederlandstalig en kijken via de schotel enkel naar Nederlandstalige of Engelse programma’s…Met alle respect voor de Duitse TV, maar ik kijk er NOOIT naar. Het interesseert mij gewoon niet. Ik probeer al 5 jaar via brieven duidelijk te maken dat het degoutant is dat wij moeten betalen voor iets wat we niet hebben/vragen…maar ze zijn onvermurwbaar…elk jaar 210 euro te betalen…heel erg vind ik dit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.