Eerste gevangenisstraf voor niet betalen kijk- en luistergeld in Duitsland

watching-television-1225237-638x433Op 4 februari belandde in Duitsland voor de eerste keer iemand in de gevangenis vanwege het niet betalen van kijk- en luistergeld. Vandaag verscheen de gevangen genomen peuterleidster Sieglinde Baumert in veel Duitse media.

In Duitsland betaal je verplicht kijk- en luistergeld, of je nu wel of geen televisie in huis hebt. De staat gaat ervan uit dat iedereen wel een apparaat heeft om radio of televisie te ontvangen. Dat kan ook een laptop of mobiele telefoon zijn. Ik schreef hier al iets over op dit blog, om precies te zijn hier.

Het kijk- en luistergeld in Duitsland wordt sinds 1 januari 2013 geïnd door de ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice. Dit is een gezamenlijke gemeenschapsvoorziening zonder rechtsbevoegdheid, bestaande uit negen Duitse, publieke radio- en televisieomroepen en ‘Deutschlandradio’. Voorheen heette deze instantie de GEZ (Gebühreneinzugszentrale ), die vanaf 1976 tot 31 december 2012 bestond.

Veel mensen weigeren de verplichte tarieven te betalen. Sieglinde Baumert belandde hierdoor als eerste persoon in de gevangenis. Ze weigert sinds 2013 de bijdrage te voldoen. Baumert is peuterleidster van beroep en zit sinds 4 februari 2016 in de vrouwengevangenis van Chemnitz. Het door de deurwaarder overhandigde formulier om haar vermogen op te geven weigerde ze in te vullen en te ondertekenen. “Met een handtekening zou ik de rechtmatigheid van de opgelegde heffing bevestigen. Dat wil ik niet, want ik kan niet verantwoorden dat ik deze omroep medefinancier’, aldus Sieglinde Baumert  in dagblad Die Welt.

Gevangenisstraf als vorm van staking. Een curieuze situatie, want haar cel valt volgens de innende kijk- en luistergeldinstantie onder gemeenschappelijke verblijven en die zijn uitgesloten van de heffing. ‘In de gevangenis zou ik de hele dag gratis televisie kunnen kijken’, aldus Sieglinde Baumert spottend in het Duitse dagblad.

In het begin ging het om een te innen bedrag van 190 euro kijk- en luistergeld.  ‘Deurwaarders probeerden toen het bedrag te innen, maar de beslagleggingen liepen op niets uit. Ik heb nooit bezwaar gemaakt, brieven genegeerd en wilde daarentegen van justitie een verklaring van rechtmatigheid ontvangen’, zegt ze in de krant. ‘Ik liet alles op me afkomen.’

Op 4 februari werd ze op haar werkplek verrast door de deurwaarder en twee politieagenten. De deurwaarder vroeg nogmaals het formulier met informatie over haar vermogen te ondertekenen en wederom weigerde ze dit. Daarna moest ze mee naar het politiebureau in Bad Salzungen. Na de aanhouding op haar werkplek kreeg ze ook meteen haar ontslag.

Volgens de krant maakt Sieglinde Baumert geen neergeslagen indruk. De celstraf lijkt ze als een soort zelfervaringstrip te beleven. In de cel krijgt ze veel post van mensen die haar actie ondersteunen.

Aanleiding tot haar protest was een vondst op internet. Het ging om het graag geciteerde proefschrift van Anna Terschüren (“Reform der Rundfunkfinanzierung in Deutschland“) waarin wordt gezegd dat het huidige systeem van kijk- en luistergeld in strijd is met de grondwet. ‘En dus heb ik gedacht, als iets in strijd is met de grondwet, dan wordt het ook afgeschaft. En niet meer betaald’, aldus Baumert.

Bron:
Dagblad Die Welt (“Die erzwungenen Einnahmen werden dann rausgeschmissen“)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.