Next: de trucs van Groupon

foodVorige week sprak ik met een restauranteigenaar van een lokaal hier om de hoek over een internetbedrijf, waarover ik tot nu toe alleen maar slechte verhalen hoor. Een kennis in de Nederlandse reisbranche noemde het een stelletje criminelen en ook de restauranteigenaar hier in Berlijn Kreuzberg gebruikte woorden van gelijke strekking. De eigenaar van het restaurant vertelde mij een verhaal over een jongeman die hem opbelde. Hij wilde een tafel voor meerdere personen reserveren en ook samen met de eigenaar het menu bespreken. De afspraak werd gemaakt. U raadt het al, deze persoon wilde helemaal geen tafel reserveren, hij wilde waardebonnen van Groupon verkopen. De restauranteigenaar heeft hem eruit gesmeten, alleen al vanwege de manier van binnenkomen. Het is in Duitsland overigens wettelijk verboden om op die manier bedrijven te benaderen. Dit wordt beschouwd als een “kalter Anruf“.

Zou er – net als over Zalando – ook een reportage over Groupon zijn gemaakt, dacht ik. En ja hoor, mensen van het televisiekanaal van opinieweekblad Der Spiegel namen vorig jaar de moeite om achter de schermen van Groupon te kijken. Eerlijk gezegd verrast het me helemaal niet dat ook hier de buitenkant er schitterend uitziet, maar dat zich aan de achterkant een stinkende beerput bevindt.  De film is in het Duits. Daarom geef ik een korte toelichting. Als je in een restaurant met je Groupon kortingsbon een menu bestelt dat 29 euro kost in plaats van de normale prijs van 76 euro, dan is de kans groot dat het menu in kindermenu-portie wordt geserveerd. De helft minder vlees, de helft minder groenten, etc. Dat zegt niemand, noch het restaurant, noch Groupon. De kok in het filmpje vertelt dat hij die maatregelen wel moet treffen, omdat hij anders zwaar verlies leidt. Ook bij de kortingen op producten, zoals bijvoorbeeld een set ligstoelen,  worden trucs uitgehaald om de consument flink te belazeren.

In het filmpje biedt Groupon een set stoelen van het bedrijf Deuba aan voor 119 euro. Deze stoelen zouden volgens Groupon normaal 249 euro kosten, dus staat er duidelijk dat hier 52% korting geldt. De makers van het filmpje ontdekken dezelfde stoelen echter op een andere website voor 149 euro en later zelfs voor onder de 100 euro.  Hier klopt dus iets niet. En er blijkt wel meer niet te kloppen. Daarom zet ik hieronder graag de link naar de reportage van SpiegelTV,  zodat duidelijk wordt hoe dit soort dubieuze  bedrijven op internet te werk gaan om snel veel geld te verdienen.

Hoewel dit op een heksenjacht op internetbedrijven lijkt, zie ik dat niet zo. Gelukkig zijn er ook heel veel bedrijven op internet die gewoon prima zaken doen. Alleen die rotte vissen, die maken vaak de markt compleet kapot. Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe dit soort bedrijven te werk gaan, want er is gewoon te weinig over bekend.  Wist u trouwens dat Groupon in bepaalde gevallen gewoon 50% provisie neemt? Dat zegt de manager van het bedrijf zelf in de reportage  (minuut 06:12). Daarna wordt aangetoond dat waarschijnlijk in veel meer gevallen 50% provisie wordt geïncasseerd. Volgens een informant is 50% de standaard. Hij heeft nog geen deal gezien waarbij minder dan 50% provisie werd genomen.  In tegenstelling tot Zalando en HOME24 behoort Groupon niet tot Rocket-Internet, maar wat betreft de bedrijfsstrategie had het net zo goed bij Rocket-Internet kunnen horen.

Bekijk hieronder de video (kan alleen direct op Youtube)

9 reacties

 • Ook hier in Nederland heeft Groupon alles behalve een goede reputatie. Zo was laatst te zien bij het consumenten-programma Kassa dat men waardebonnen had voor een bedrijf dat een veilige en beschermde parkeerplaats zou verzorgen in de buurt van Schiphol. Achteraf bleek dus dat auto’s gewoon op parkeerplaatsen bij bedrijven werden neergezet (wat dus niet is toegestaan). Er waren zelfs mensen die over de periode dat dit bedrijf de auto’s verzorgde boetes voor verkeerd parkeren en snelheidsovertreding.

  Natuurlijk speelde Groupon de onschuld zelve.

  • Bedankt voor de reactie. Goed dat dergelijke consumentenprogramma’s hier achter aan gaan. Ik vind het belangrijk dat eerlijke bedrijven op internet een eerlijke kans verdienen en dat de ontwikkeling van bedrijven als Groupon en Zalando een halt wordt toegeroepen. Natuurlijk moet je wel goede argumenten hebben om tegen deze “giganten” te waarschuwen, maar die argumenten zijn ‘gelukkig’ ruimschoots voorhanden. Nu is het alleen wachten op de komst van nieuwe, eerlijke bedrijven die gebruik maken van deze misstanden. Die open kaart spelen en daarmee nieuwe klanten winnen. Die zouden zich nu natuurlijk mooi kunnen profileren. Natuurlijk is het ook een vraag van wakker worden. De consument moet wakker worden en daar reken ik mezelf ook toe. Ik wrijf ook nog de slaap uit mijn ogen. Het is zo’n automatisme geworden om bij bijvoorbeeld Amazon en Zalando te kopen, dat heeft tijd nodig. Ik betrap mezelf er ook op dat dit echt lastig is. En natuurlijk koop je dat boek of die dvd “nog eventjes snel” bij Amazon. Wie ben ik om te zeggen dat dit niet mag. Het gaat mij niet om dat ene boek. Het gaat mij meer om een soort bewustwordingsproces. Dat je zegt, oké, ik koop nog de dingen die ik daar wilde kopen, maar daarna neem ik de tijd om iets anders te zoeken. Dat is realistisch. Natuurlijk ligt hier ook de onverschilligheid op de loer. “Ach, dat met Zalando, Groupon, dat weten we toch al lang” of “daar heb je er weer eentje die loopt te klagen over internetbedrijven”. Dat zijn natuurlijk belachelijke argumenten maar ze steken toch heel snel de kop op.

 • Ah, het grouponverhaal ! Sinds ik een ervaring gelezen heb van een klein restaurantje en de problemen die zich met Groupon voordoen ben ik zeer wantrouwig tov Groupon en gelijkaardige bedrijven. Dit was hun ervaring met Groupon, voor mij was het een eye-opener om als zelfstandige nooit mee te werken: http://posiescafe.com/wp/?p=316

 • Ah ja, Groupon. Kan ik ook wel eens een blog over schrijven. Ik wist niet dat het van Rocket Internet was. Ze maken de kleine ondernemer kapot met hun acties. Ik ken 2 kleine ondernemers die er aan mee hebben gedaan. Heeft ze klauwen met geld gekost. Het is namelijk al een superaanbieding, maar de deelnemers krijgen maar de helft van de waarde van de INGELEVERDE bonnen. Niet ingeleverde bonnen is 100% winst voor Groupon.
  Komt bij dat het ook nog eens een type klant is waar je niet op zit te wachten. Een vd ondernemers had een actiebon voor 8 personen. Soms kwamen er dan maar 5 personen opdagen. Die eisten dan eten voor 8 personen want daar hadden ze immers voor betaald.

  • “Ze maken de kleine ondernemer kapot met hun acties.” Mede daarom breng ik het bericht zo nu en dan weer even onder de aandacht, de consument vergeet snel! Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor Zalando. Het is jammer dat nog niet iedereen inziet dat Zalando dus écht niet deugt, om het maar lichtjes uit te drukken.

 • Wij hebben er ons ook aan laten vangen. We hebben verleden jaar een hotelletje met restaurant en wellness overgenomen met een vrij lege reservatieboek. In onze onervarenheid hebben we ons laten overhalen door een vrij dwingend persoon van Groupon. Toegegeven, wij zijn in zee gegaan met hen, want ze geven u het gevoel dat ze aan uw kant staan en dat ze u gaan helpen, hun advies is écht niet in het voordeel van wat zij zo graag de ‘partner’ noemen.

  1. Ze verkopen meer dan dat de capaciteit van uw zaak aankan.
  2. Je devalueert uw eigen product en aangezien mond aan mond reclame heel snel werkt en er in onze sector voldoende correcte bedrijven zijn die u internettools e.d. aanbieden is er ook absoluut geen meerwaarde om er mee samen te werken.
  3. Je krijgt een publiek binnen die niet echt tot uw doelgroep behoort. Mensen die alleen maar naar je zaak komen omdat het goedkoop is, gaan over het algemeen proberen u nog verder te laten gaan (tijdens het eten één fles water voor vier, maar als je de kamer poetst kan je massa’s eigen meegebrachte lege wijnflessen naar de container zeulen. Een negatieve internetrecensie als je geen aperitief aanbiedt,…) Ze houden ook geen rekening met het concept van een zaak (nachtlawaai, dronkenschap, …) , zij hebben enkel en alleen voor u gekozen omwille van het goedkoop zijn. Ze gaan ook niet terugkomen, maar de volgende keer naar een collega gaan die een deal aanbiedt. Meerdere keren hebben wij ook moeten vaststellen dat de mensen verschillende keren met dezelfde voucher proberen te komen (altijd verzilveren bij reservatie!) of een voucher proberen te gebruiken die ze na aankoop direct annuleren.
  4. Van de letterlijk honderden Groupon klanten die wij hebben moeten bedienen zijn er hoop en al tien die je tot je terugkerende cliënteel kan rekenen, hoe blij je dan ook bent met die nieuwe klanten, je krijgt het verlies dat je door die anderen maakte nooit terugverdiend.
  5. Hun BTW-verhaal en commissies is zo verwarrend en onduidelijk dat je van € 100 voucheraankoop waarde op het einde van het verhaal amper € 40 hebt om de dienst aan te bieden.

  Als je dan na een paar maanden doorhebt dat ze je volledige verkeerd geadviseerd hebben, gaan ze dat ook toegeven aan de telefoon, maar actie wordt er niet ondernomen. Wij hebben het een beetje opgelost door een limiet te zetten op het aantal per dag dat we toelaten en nu naar het einde van de actie zijn er nog veel die op het laatste moment bellen, die raden we aan om naar Groupon te bellen omdat we geen beschikbaarheid meer hebben voor hen. Hebben we Groupon toch een beetje teruggepakt.

  Onze ervaring is duidelijk: mijden die handel, geloven in je eigen kracht en als het even minder gaat, tanden bijten en jezelf in vraag durven stellen. Het is écht niet de kwantiteit van je verkoop die telt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.