Revolutie in Duitse boekenbranche: het antwoord op Amazon

3d man sitting on ebook word reading a red bookClub Bertelsmann, Weltbild, Hugendubel en Thalia werken samen met de Duitse Telekom. Op hun gemeenschappelijke platform Tolino bieden de genoemde boekhandels 300.000 e-books met een voor internet geschikt leesapparaat aan.

Het leesapparaat is het antwoord op de Kindle van Amazon. Op een gemeenschappelijke persconferentie werd in Berlijn de „Tolino“ gepresenteerd. Het in Oost-Azië ontwikkelde apparaat komt op 7 maart in de handel. Daarmee heeft de klant aan leesapparaat in handen, waarmee hij of zij boeken van verschillende aanbieders direct kan downloaden (zonder tussenkomst van een PC) en lezen.

Het nieuwe leesapparaat in niet alleen technisch gezien gelijkwaardig aan de Amazon Kindle, in sommige details is het zelfs beter. Een groot voordeel is, dat je niet aan een bepaald bedrijf vastzit. „Dit is een mijlpaal in de Duitse boekhandelbranche, waar we lang op hebben gewacht. Nu hebben we een open systeem voor de hele branche en bovendien ook nog klantvriendelijk“, zegt Carel Halff, voorzitter van de directie van Weltbild. Open betekent dat alle handelaren zijn opgeroepen om mee te doen. Centraal is alleen de techniek.

Boeken in een cloud
De Duitse Telekom is de technische partner van het plan: dit bedrijf ontwikkelt het systeem, stelt de cloud als geheugencapaciteit en de internettoegang ter beschikking. Ook de gekochte inhoud wordt door Telekom-Cloud gratis en solide bewaard, verzekert de Telekom. „De elektronische boekenkast is daarmee levenslang te gebruiken“, zegt Halff. Zelfs als je het leesapparaat verliest of als het kapot gaat, heb je altijd nog toegang tot je boeken.

Vanwege de directe internettoegang kan de klant òf via de WLAN-verbinding thuis òf via één van de 11.000 gratis te gebruiken hotspots (openbare toegang tot internet) van Telekom of in de circa 1.500 filialen van de partnerbedrijven boeken van internet downloaden. „Met deze coöperatie van techniek en boekhandel gaan we een nieuwe toekomst tegemoet“, benadrukt Michael Busch, voorzitter van de directie van Thalia Holding.

Concurrentie ook op het gezamenlijke platform
Alle handelaren zullen met het systeem Tolino via eigen shops hun boeken aanbieden. De handelaren blijven concurrenten. Met het apparaat heb je toegang tot verschillende leveranciers van elektronische boeken met de mogelijkheid om prijs en aanbod te vergelijken. Dat is ook vanuit het oogpunt van mededinging belangrijk.

Daarom kan het gebeuren dat de consument op de Tolino een e-book van de verschillende partijen tegen verschillende prijzen krijgt aangeboden. Aangezien de grootste Duitse boekhandelaren het eens konden worden om op één platform samen te werken, zullen er vanaf het begin al 300.000 verschillende titels als e-book beschikbaar zijn om te downloaden.

“Echt alternatief voor Kindle van Amazon”
„Voor Weltbild is de digitalisering één van de grootste kansen in de geschiedenis van het bedrijf“, zegt Halff. Nu heb je een platform waarmee je echt een alternatief biedt ten opzicht van de Kindle van Amazon. „De toekomst van de Duitse boekenbranche zal ook in het vervolg bij ons liggen en niet in de handen van beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven“, benadrukt Halff.

Er werd nog geen prijs voor het apparaat genoemd Die zal ook door iedere aanbieder zelf worden bepaald. Er komt echter een attractieve welkomstprijs, heet het.

Het apparaat beschikt over een 6-inch beeldscherm, heeft een resolutie van 1024 bij 768 pixels, een niet-reflecterende, geïntegreerde verlichting en kan door aanraken (touchscreen) worden bediend. De accu heeft een opslagcapaciteit tot 7 weken, het geheugen van het apparaat biedt plek voor 2.000 boeken.

Omzet met e-books nog gering
Hiermee gaat de Duitse boekhandel het gevecht om het e-book aan. De omzet met e-books is echter nog gering. Weltbild (de groepomzet bedroeg in 2011 circa 1,6 miljard euro) neemt een voortrekkersrol  in. Weliswaar wordt momenteel ook hier slechts vier procent van alle boeken als e-book verkocht, van de op internet bestelde boeken bedraagt het percentage al meer dan 10 procent, met een stijgende tendens.

Volgens de nieuwe cijfers van het GfK (grootste marktonderzoekbureau in Duitsland en vierde wereldwijd) werden in het jaar 2012 in Duitsland voor 100 miljoen euro aan e-books verkocht. Daarvan had Amazon een marktaandeel van 46 procent. Daarna volgden (vierde kwartaal cijfers) Weltbild met 15 procent, Thalia met 12 procent en ebook (Libri) met 10 procent.

Bij de verkoop strijdt de reguliere boekwinkel op twee gebieden. Aan de ene kant verliest de boekhandel omzet, omdat gedrukte boeken via internet worden besteld in plaats van in de winkel. Ten tweede gaat de traditionele omzet verloren, omdat steeds meer klanten boeken direct via het internet downloaden.

Goede kansen voor traditionele boekhandel
Specialisten gaan ervan uit dat de komende jaren veel boekwinkels hun deuren moeten sluiten. Echter, de traditionele boekwinkels hoeven de beide ontwikkelingen niet fatalistisch te aanvaarden.

Vooral de omzet via internet met gedrukte boeken hoeft bij de reguliere boekhandels niet verloren te gaan. Het boek is het op drie na sterkste product op internet na kleding en entertainment elektronica.

Momenteel genereren online handelaren 2,2 miljard euro omzet met boeken, 90 procent daarvan nog in gedrukte vorm. Het verbond van de Duitse verzendhandel ziet goede kansen voor de zogenaamde multi- of cross-channel politiek. Dat houdt onder andere in,  dat men elektronisch bestelde boeken in een reguliere boekhandel ophaalt.

De vooral uit de middenstand bestaande boekhandels kunnen echter ook participeren bij de verkoop van e-books, zegt Haff. Hij moet dan een shop op het Tolino-platform openen.

Momenteel zijn er veel aanvragen van boekhandels, vooral de grotere boekwinkels. Voordat de deuren opengaan voor alle kleine boekwinkels, moeten er eerst verdere gesprekken worden gevoerd met de brancheorganisatie en de vereniging van Duitse boekhandelaren, die een eigen leesapparaat verkopen.

De koper mag de boeken op vijf apparaten tegelijkertijd lezen (bij Amazon zes). Dit kunnen e-readers zijn, maar ook apps voor iPhone of Android. De apps zijn van de aanbieders zelf afkomstig. Vroeger gekochte e-books blijven behouden en kunnen later in de cloud word geüpload.
Bron: FAZ + Focus

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.