Ludieke actie tegen Amazon

De Duitse scrhijver Jan-Philipp Sendker (@ Florentine Sendker)

De Duitse scrhijver Jan-Philipp Sendker (@ Florentine Sendker)

Schrijver adviseert klanten in boekwinkel

Eerder schreef ik op dit blog al over een ludieke actie van de eigenaresse van boekwinkel ‘Büchereck am Rathaus’ in Vellmar. Afgelopen maandag en dinsdag nodigde zij de schrijver Jan-Philipp Sendker uit om haar klanten te adviseren bij het kiezen van een boek. Met deze actie wilde de 68-jarige Katharine Engelhardt iets bieden wat Amazon niet kan: een persoonlijk advies.

Dit persoonlijke advies ligt Katharine Engelhardt zeer na aan het hart. De vraag ‘wat kunnen wij, wat een internet-boekhandel niet kan’ houdt haar bovendien zeer bezig. Met die woorden opent het artikel dat vandaag in de digitale uitgave van de Hessische Niedersächsische Allgemeine (HNA) staat. Ik lees verder dat de schrijver Jan-Philipp Sendker al drie keer eerder een lezing in Vellmar hield. Afgelopen maandagavond vertelde hij in een goed bezocht zaaltje over zijn ervaringen met het schrijven en het opsporen van de juiste informatie voor zijn boeken. De middag daarvoor en de ochtend daarna liep hij als gids door de boekwinkel.

“Jan-Philipp Sendker had ons ook beloofd als schrijver de boekwinkel te ondersteunen én een dag als boekhandelaar te werken”, zegt Engelhardt in de krant. Eén dag werden twee halve dagen. De in Potsdam woonachtige schrijver nam een lijst met lievelingsboeken mee. “Het boek ‘Zehn Milliarden’ (Tien Miljard) van Stephen Emmott heeft mijn 17-jarige zoon mij aangeraden”, zegt Sendker in de HNA. “Het heeft mijn kijk op de wereld veranderd.”

In het krantenbericht komen ook lezers aan het woord zoals bijvoorbeeld Renate Faber. Jan-Philipp Sendker raadt haar aan de roman ‘Diese Dinge geschehen nicht einfach so’ (Ghana ga weg) van Taiye Selasi te lezen, omdat  hij van dit boek achterover sloeg. Deze lezer annex klant zou echter veel liever een boek van Sendker zelf lezen. “Ik denk, het wordt tijd dat u weer van wal steekt”, zegt ze. “Daar trapt u bij mij open deuren in”, antwoordt Sendker.

Een andere klant die in het artikel wordt opgevoerd heet Regina Göbel. Zij vraagt Sendker naar de periodes die hij in het buitenland verblijft. De beleggingsadviseuse wil graag weten hoe hij als voormalig Azië–correspondent van weekblad Stern de economische situatie in China inschat. “Ik vond het interessant hoe u het leven in Birma beschrijft”, zegt ze.

Afsluitend vertelt Jan-Philipp Sendker dat hij er veel plezier aan beleeft zijn lezers te ontmoeten en te ervaren, wat zijn boeken voor hen betekenen. Zijn honorarium en de giften voor zijn adviezen in de boekwinkel gaan naar een weeshuis in Birma. “Met behulp van mijn uitgeverij heb ik in het afgelopen jaar al 35.000 euro kunnen ophalen”, aldus Sendker.

Jan-Philipp Sendker (1960) komt uit Hamburg. Hij werkte 18 jaar als freelance journalist voor het weekblad Stern, waarvan 10 jaar als buitenlandcorrespondent in New York en Hong-Kong. Sinds 2005 is hij fulltime schrijver. Zijn vrouw is kunsthistorica en komt uit Berlijn. Het echtpaar woont samen met een zoon (17) en twee dochter (16 en 3) in Potsdam.

Jan-Philipp Sendker reist én leest veel

Jan-Philipp Sendker reist én leest veel

Het artikel in de HNA sluit af met het vermelden van de romans ‘Das Flüstern der Schatten’ en ‘Drachenspiele’. Dit zijn twee romans die zich China afspelen. In beide beide boeken gaat om het hoofdpersonage Paul, die in een criminele zaak verwikkeld raakt. Het derde boek van deze China-trilogie moet Sendker nog schrijven. Tot slot schrijft de HNA dat Jan-Philipp Sendker uitsluitend bij klassieke muziek (Mozart, Chopin) schrijft en daarmee is het artikel ten einde.

Amazon-terugkeerders
Na het lezen van het stuk in de Duitse regionale krant denk ik ‘was ik er zelf maar naartoe geweest’. Waarom? Omdat ik nogal wat informatie mis. De actie in de boekwinkel was vooral opgezet om Amazon-klanten terug te winnen. In het artikel komt het woord ‘Amazon’ echter niet eens voor. Dat is vreemd, omdat in Duitsland namelijk een kentering gaande is. Veel klanten zagen Amazon als een hype en oriënteren zich opnieuw.

“Veel mensen zijn sceptisch geworden t.o.v. Amazon, omdat ze lezen over de arbeidsomstandigheden en de belastingpolitiek van het bedrijf”, zegt bijvoorbeeld de heer Löschke, een boekhandelaar uit Bonn in een regionale krant. Zijn uitspraken sluiten aan bij een enquête van het Duitse vakblad voor de boekhandel ‘Buchreport’, dat de Amazon-terugkeerders’ tot trend van 2013 bestempelt, athans, dat schrijft ‘Die Zeit’ in het artikel ‘Hat Amazon ausgeklickt?’. In de enquête onder meer dan 300 Duitse boekwinkels blijkt ook dat de boekhandelaren een uitgesproken goed humeur bij de klanten waarnemen, een ontspannen manier van kopen en zelfs koopvreugde.

Amazon en Duitsland
Precies 20 jaar geleden richtte Jeff Bezos in Seatle het postorderbedrijf Amazon op. Twee jaar later, in 1996, bedroeg de omzet al 15,7 miljoen dollar, een jaar later 147,8 miljoen. In 1998 kreeg de Amazon-website voor het eerst een internationaal karakter. Het bedrijf nam Telebook Inc. over van moederbedrijf ABC-Bücherdienst GmbH, dat in Duitsland online pionier én marktleider op het gebied van internet-verzendboekhandels was. Telebuch.de had destijds vestigingen in Spanje, Amerika en Namibië. Op 15 oktober 1998 werd ‘telebuch.de’ veranderd in ‘amazon.de’.

Negatief nieuws
Duitsland is voor Amazon de belangrijkste buitenlandse markt. De omzet in 2012 bedroeg 8,7 miljard dollar, in 2013 steeg die tot 10,9 miljard. Het bedrijf kwam de aflopen jaren twee keer negatief in het nieuws. De ARD-reportage ‘Ausgeliefert! Leiharbeiter bei Amazon‘ (februari 2013) stelde de arbeidsomstandigheden in een magazijn in de deelstaat Hessen aan de kaart. De veiligheidsdienst bleek nauwe betrekkingen met neonazi’s te hebben. De Duitse minister Ursula von der Leyen – momenteel minister van defensie – bemoeide zich er destijds nog mee. Uiteindelijk ontsloeg Amazon het beveiligingsbedrijf. Aan de andere kant lag Amazon onder vuur doordat ze boeken van de Hachette Book Group opzettelijk met weken vertraging bij de klanten bezorgden. Waarom? Omdat die uitgeversgroep het niet eens was met de prijs die Amazon bereid was te betalen. Wereldwijd protesteerden schrijvers tegen die methoden. Inmiddels zijn de Hachette Book Group en Amazon tot een akkoord gekomen.

Tolino
Om een vuist tegen de Kindle van Amazon te maken sloegen in 2013 een aantal grote, Duitse mediabedrijven de handen ineen en ontwikkelden hun eigen e-reader: de Tolino. Club Bertelsmann, Weltbild, Hugendubel en Thalia werken hierbij samen met de Duitse Telekom, die een cloud als geheugencapaciteit en de internettoegang ter beschikking stelt. Sinds juli van dit jaar biedt in België de Belgische Standaard Boekhandel als eerste internationale partner de Tolino aan.

Bron HNA: Ein Autor in der Rolle des Buchhändlers

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.