“De zon is schuldig”

newsHeeft de zonneactiviteit invloed op de menselijke psyche? Volgens de Duitse wetenschapper Dieter Broers is dat zeker het geval. Hij doet hier zelf al jaren onderzoek naar. In een artikel op zijn website schrijft hij, dat veel mensen niet weten dat de zonneactiviteit verstrekkende gevolgen heeft voor de psyche. Hij legt uit waarom veel mensen volgens hem niet op de hoogte zijn.

“Eén van de oorzaken hiervoor kan zijn, dat dit vakgebied jarenlang tot de ruimtevaart behoorde. De samenhangen tussen de zon (helio-) en levende wezens (biologie) werden echter al sinds begin jaren twintig van de vorige eeuw op diverse universiteiten onderzocht. Uit die onderzoeken ontwikkelde zich de zogenaamde heliobiologie. De grondlegger van deze natuurwetenschap was de bioloog professor A. L. Tschishewski, die zijn onderzoeken in de voormalige Sovjet Unie verrichtte”.

Volgens Broers bewijzen die onderzoeksresultaten dat er een eenduidige correlatie bestaat tussen een vermeerdering van het aantal psychische fenomenen (In Duitsland steeg het aantal dagen dat mensen door psychische oorzaken niet konden werken  van 33,6 miljoen in 2001 tot 53,5 miljoen dagen in 2010) en bepaalde zonneactiviteiten. “Ik vond het mijn plicht om hierover te informeren, om de onderzoeksresultaten van de heliobiologie te actualiseren. Sinds 1980 onderzoek ik de wisselwerkingen tussen (niet thermische, dus zeer zwakke) elektromagnetische velden en biologische systemen. De uitwerkingen van enkele van deze velden bleken buitengewoon te zijn, omdat ze in de regulatieve basisstructuren van levende wezens kunnen ingrepen”, schrijft Broers.

Daarom zorgde de Duitse wetenschapper voor een heruitgave van een boek over de bijna vergeten heliobiologie, getiteld “Schuld ist die Sonne”. Volgens de biofysicus is die informatie nog nooit zo belangrijk geweest als voor de tijd waarin we nu leven. Hij noemt twee redenen. Allereerst  zijn we volgens hem vandaag de dag in staat de concrete werking van de zonneactiviteiten te verklaren. Daarnaast gaat de zon momenteel door een bijzondere fase met veel activiteit, waardoor de mensen op een hele bijzondere manier worden geraakt.

De eerste druk van het boek verscheen in 1972 in het Russisch. Drie jaar later bracht de Duitse wetenschapsjournalist Felix Sigel een Duitstalige versie op de markt, die echter alleen in de voormalige DDR verscheen. Het Westen negeerde het boek volledig. Dieter Broers: “Juist het feit dat momenteel het aantal psychische ziektes drastisch stijgt, maakt het zeer aannemelijk dat de zonneactiviteit van groot belang is als het om de psyche gaat.”

Tot slot enkele zinnen uit het boek, dat begin mei op de Duitse boekenmarkt verscheen: “Al in 1925 toonde Tschishewski op basis van omvangrijk materiaal (45.000 observaties) aan, dat in bijna 40 procent van alle gevallen het zenuwstelsel tegelijkertijd met de zonneactiviteit, synchroon geprikkeld wordt. Later werd dit door ontelbare werken uit de Sovjet Unie en andere landen bevestigd. Er bestaat nu geen enkele twijfel meer over het feit dat op invloeden van de zon vooral het zenuwstelsel – dit deel van het menselijk organisme dat het meest gevoelig is voor inwerkingen van buitenaf  – reageert.”

Links:
Dieter Broers
Boek “Schuld ist die Sonne”
Drastische toename aantal arbeidsongeschiktheidsdagen door psychische aandoeningen

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.