Eyes of Laura Mars

Eyes of Laura MarsTijdens het opruimen van oude teksten uit de vorige eeuw ontdekte ik een door mij geschreven filmrecensie van de film Eyes of Laura Mars (1978).  Aangezien deze film nog gewoon op dvd verkrijgbaar is, publiceer ik de tekst hieronder.

Eyes of Laura Mars is een ware thriller. De modelfotografe Laura Mars, gespeeld door Faye Dunaway, is een eigenzinnige vrouw van ongeveer 35 jaar. Ze is wereldberoemd door haar erotische foto’s van schaars geklede modellen tegen gewelddadige stadse achtergronden.

Als kijker kruip je in de eerste scène al meteen in de huid van de moordenaar, c.q. de camera. Je beweegt je sluipend door de kamer van een vrouw. Het ritme van de hartkloppingen wordt sneller en sneller, de spanning stijgt. Je nadert een vrouw die nietsvermoedend in een keuken staat af te wassen. Bijna in close up zien we dat de vrouw omkijkt naar de camera. Ze schreeuwt, er vloeit bloed en direct daarna zien we hoe Laura Mars gillend uit een soort droom ontwaakt. Ze zag hoe haar vriendin werd vermoord. Als ze die vriendin opbelt, dan blijkt dat ze daadwerkelijk slachtoffer van een moord is. Dit is het begin van een serie moorden die op identieke wijze plaatsvinden. Laura Mars ziet door de ogen van de moordenaar wie er wordt vermoord. De slachtoffers blijken allemaal kennissen van haar te zijn.

Natuurlijk ontbreekt de politie niet. Inspecteur John Neville (Tommy Lee Jones) bemoeit zich met de zaak. Hij is begripvol, attent en romantisch. Het is dan ook niet geheel onverwacht dat er een romance tussen Laura Mars en de inspecteur ontstaat.

Het karakter van de privéchauffeur van Laura Mars, een rustig en geestig type, verandert naarmate de film vordert. Hij wordt angstig, reageert zijn woede op andere mensen af en vlucht als de politie hem wil ondervragen. Deze hoofdverdachte wordt in de vlucht neergeschoten. Alles lijkt rustig en de politie is ervan overtuigd dat de moordenaar is uitgeschakeld.

Maar, en nu word je als kijker weer enthousiast, opnieuw kijken we door de ogen van de moordenaar. Hij is er nog! Het is nog lang niet duidelijk wie de moordenaar kan zijn. En dat is één van de sterke kanten van deze thriller. De film blijft spannend tot aan het einde. Dan pas, in de allerlaatste scène, doet de inspecteur een schokkende ontdekking. Nu pas wordt alles duidelijk en dan is de film afgelopen.

De thriller Eyes of Laura Mars is bedoeld om angstgevoelens bij de kijker op te roepen en daarin is regisseur Irvin Kershner geslaagd. De muziek van Artie Kane speelt een belangrijke factor als het om het verhogen van de spanning gaat.

In de film worden geen flashbacks gebruikt. De ex-man van Laura Mars, een schrijver die te veel dronk, komt bijvoorbeeld langs om wat informatie over Laura Mars’ voorgeschiedenis te vertellen. Als er iets over de voorgeschiedenis van een ander personage vermeld dient te worden, dan gebeurt dat altijd door middel van een gesprek in het heden.

Op een gegeven moment worden de moorden wel voorspelbaar, maar het slot van de film blijft een complete verrassing. Dit uiterst onverwachte einde kan echter ook op ongeloof bij de kijker stuiten. Wat gebeurt er dan in die laatste scène? Dat verklap ik niet. Kijk en oordeel zelf.

Faye Dunaway
Tommy Lee Jones
Brad Dourif
Rene Auberjonois

Screenplay by John Carpenter and David Zelag Goodman
Story by John Carpenter
Executive producer Jack H. Harris
Produced by Jon Peters
Directed by Irvin Kershner
“Love theme From Eyes of Laura Mars(Prisoner)” sung by Barbara Streisand
Music by Artie Kane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.