Gedachtewisselingen over wereldproblemen tijdens Duitse boekenbeurs

Foto: Marc Jacquemin

Foto: Marc Jacquemin

BERLIJN – De wereld is in shock, wereldleiders en politici staan voor grote problemen én tijdens de Frankfurter Buchmesse komen fantastische schrijvers uit de hele wereld bij elkaar. Dat was voor de Deense schrijfster Janne Teller de aanleiding om schrijvers uit alle delen van de wereld bij elkaar te brengen, zodat ze hun ideeën en gedachten over de actuele wereldproblemen met elkaar kunnen uitwisselen. Per webcam vanuit Göteborg gaf ze vanochtend op een persconferentie in Berlijn uitleg over haar project, dat tijdens de Frankfurter Buchmesse 2014 onder de naam Frankfurt Undercover zijn primeur beleeft.

‘Tussen de evenementen door kunnen schrijvers zich ontspannen in de schrijverslounge terugtrekken. Deze Tulip-lounge is bestemd voor alle schrijvers. De helft van deze ruimte wordt dagelijks twee uur langafgesloten voor zo’n 15, 16 auteurs die onder elkaar van gedachten wisselen over de grote wereldproblemen. Dat is het undercover gedeelte’, legde Teller uit.

Undercover betekent geen media en publiek. Volgens Teller moeten de schrijvers vrij en ontspannen met elkaar kunnen spreken en ook de ruimte hebben fouten te maken.’“Soms zeg je iets waarvan achteraf blijkt dat je het anders bedoelde’, lichtte ze toe.

Het is niet de bedoeling dat de schrijvers na afloop met oplossingen op de proppen komen. ‘Het moet niet worden gezien als een soort club. Drie dagen nemen er verschillende schrijvers aan deel, sommige schrijvers zijn bij meerdere sessies aanwezig. Het is eerder een vorm van brainstormen. Uiteindelijk komen verschillende gedachten en ideeën over het besproken onderwerp naar buiten.’

De Undercover sessies vinden plaats op 8, 9 en 10 oktober. Na afloop staan de schrijvers pers en publiek te woord, zodat ook politici wereldwijd kennis kunnen nemen van hun ideeën over de huidige wereldproblematiek. Volgens Janne Teller hebben we nieuwe ideeën nodig die niet gefilterd zijn en uitzicht bieden op nieuwe wegen en mogelijkheden in een wereld die in haar ogen in een behoorlijke shock verkeert.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.