Wereldproblemen vanuit een menselijk oogpunt bezien

Janne Teller in de schrijverslounge. © Frankfurter Buchmesse/Alexander Heimann

Janne Teller in de schrijverslounge. © Frankfurter Buchmesse/Alexander Heimann

Schrijvers uit de hele wereld wisselen ideeën en gedachten uit over de actuele problemen op de wereld. Dat schreef ik eerder n.a.v een door mij bezochte persconferentie waarbij de Deense schrijfster Janne Teller toelichting bij haar project gaf.

Hoe is het afgelopen? Dat vraag ik mij vandaag af en surf naar de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Boven de foto van de Deense schrijfster lees ik de titel ‘Tussendoor de wereld redden (Zwischendurch die Welt retten)’. Dat klinkt alsof haar project niet serieus wordt genomen. ‘Kunnen schrijvers de wereld veranderen? Als het aan de Deense auteur Janne Teller ligt, ja. En politieke naïviteit kan men haar nauwelijks verwijten.’ Deze introducerende zinnen, vooral de laatste, klinken hoopvoller dan de titel.

Drie dagen vol discussie met meer dan 25 schrijvers uit 17 landen, die allemaal een multiculturele achtergrond hebben. Dat vertelt de hees geworden Janne Teller na afloop tijdens een persconferentie waar ik helaas niet bij aanwezig kon zijn. De schrijvers probeerden tijdens drie zittingen thema’s te behandelen die veelal in politieke sfeer worden besproken. Hierbij hadden de auteurs tijdens de boekenbeurs in Frankfurt echter een andere, gemeenschappelijke invalshoek: de menselijke.

Vanuit dat oogpunt moet het ondenkbaar zijn dat mensen in nood op de vlucht naar Europa sterven. Het beëindigen van moderne slavernij, zij het bij prostituees, dienstmeisjes of werknemers in de landbouw, moet een politieke prioriteit worden. Nationaliteit moet naar geboorteplaats en niet naar afstamming worden toegekend en democratie mag niet als enige regeringsvorm worden beschouwd. Alle staten van de wereld zouden vredesministeries moeten opbouwen en voor iedere dollar die voor defensie wordt uitgegeven, één dollar voor de vrede investeren.

De FAZ schrijft ook waarom je de beroemde Deense kinder- en jeugdboekschrijfster geen naïviteit kunt verwijten. Vóór haar schrijverschap werkte ze namelijk als adviseur voor de Europese Unie en de Verenigde Naties. De krant vraagt zich vervolgens wel af of de gestresste schrijvers, die de waanzin van de beurs even konden ontvluchten, tussendoor in een aparte zaal de wereld konden redden in het project ‘Frankfurt Undercover’.

Ik denk dat het project in ieder geval iets kan bijdragen tot meer bewustzijn en bewustwording bij de mensen op deze planeet. Mede daarom volg ik ook dergelijke initiatieven. Het genoemde project is nog niet helemaal afgesloten. De schrijvers zullen nu hun adviezen op papier zetten en dan alles als een boek presenteren. Dat boek zal gratis verkrijgbaar zijn. Teller hoopt dat politici de ideeën oppakken. Volgens de FAZ is dat niet zeer waarschijnlijk, ‘maar wie weet: misschien zal de bevolking op de onderwerpen van de schrijvers ingaan.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.