Symfonie van de bomen

treesMensen die vaak met de trein door Duitsland reizen, hebben waarschijnlijk al gelezen dat bomen spreken. Bomen laten weten welke strategieën ze hebben ontwikkeld om met hun leefmilieu om te gaan. Dat las ik namelijk in ‘Mobil’,  het gratis maandblad voor de reizigers van de Deutsche Bahn.

Project
Aan het woord is de klankonderzoeker Marcus Maeder, die vertelt dat de universiteit van de kunsten in Zürich in een project samenwerkt met het onderzoeksinstituut WSL om de geluiden van de bomen, die in het ultrasonisch bereik vallen, te meten en hoorbaar te maken. Dat klinkt interessant en is van een andere orde dan mijn eerdere bijdrage over sprekende bomen op dit blog.

Klimaat
Planten geven informatie over milieufysiologische processen. Als er door droogte stress ontstaat, dan zijn de geluiden het luidst. “Hoe luider het lawaai van een boom is, des te meer stress de boom heeft”, aldus Marcus Maeder. Op den duur hopen de onderzoekers te weten te komen hoe bomen met de klimaatverandering omgaan.

Vijand verjagen
Wat ik niet wist, is dat planten elkaar waarschuwen als er een planteneter in de buurt opduikt. Via chemische processen worden soortgenoten op de hoogte gesteld. “Of er worden vijanden van de vijand gemobiliseerd”, zegt Madeder. “Om elke keer het juiste nuttige organisme (vooral spinnen, insecten) te lokken, zenden de planten complexe geursignalen uit, die uit meer dan honderd verschillende substanties bestaan.”

Symfonie
Het leukste nieuws komt het laatst. De vraag luidt of bomen ook musiceren kunnen. “Ja, dat kunnen ze. Met de ondersteuning van de mens. De Oostenrijker Peter Graus en Michael Glass uit Beieren nemen met een frequentie-meetapparaat de geluidsgolven van de bomen op, experimenteren met verschillende instrumenten en zetten de geluidsgolven vervolgens om in tonen. De rest doet de computer. Vervolgens ontstaat er een bossymfonie.”

Luisteren
Op de website van de makers kun je op de naam van een boom klikken en luisteren naar het geluid van die specifieke boom. Er zijn ook cd’s van deze bijzondere symfonieën verkrijgbaar. Klik en luister naar de bomen via de volgende link: www.natursymphonie.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.