Twee nieuwe sterren in Berlijn

Berlijnse Bib Gourmands: Bini Lee-Zauner en José Miranda Morillo (Kochu Karu), Felix Leisegang en André Sawahn (Jungbluth), Regis Lamazère en Anthony Joynes (Brasserie Lamazère)

Berlijnse Bib Gourmands: Bini Lee-Zauner en José Miranda Morillo (Kochu Karu), Felix Leisegang en André Sawahn (Jungbluth), Regis Lamazère en Anthony Joynes (Brasserie Lamazère)

Vanochtend presenteerde Michelin de Guide Michelin Deutschland 2015. De plaats van handeling was het populaire restaurant ‘La Soupe Populaire’ in Berlijn Prenzlauer Berg.

Het aantal Michelinsterren in Duitsland blijft stijgen. In de afgelopen vijf jaar is er zelfs sprake van 25 procent toename. “We beleven sinds enkele jaren een regelrechte boom in de Duitse gastronomie. De ontwikkeling in de laatste vijf jaar is opmerkelijk. Nog nooit waren er zo veel 1- en 2-sterrenrestaurants of restaurants met een Bib Gourmand. De Duitse gastronomische scene is extreem dynamisch en telt tot de beste in Europa en wereldwijd. Daar draagt een jonge generatie koks toe bij, zeer getalenteerd., uitstekend opgeleid, internationaal ingesteld en innovatief. Van hen en de Duitse gastronomie samen zullen we in de toekomst nog veel horen”, verheugde zich Michael Ellis vanochtend in Berlijn. Hij is de internationale directeur van de gerenommeerde hotel- en restaurantgids.

Sterren in Berlijn
Wat gebeurde er met de restaurants in Berlijn?  Vooraf speculeerden insiders op een tweede ster voor Roel Lintermans (Les Solistes by Pierre Gagnaire), Matthias Diether (First Floor) en Marco Müller (Weinbar Rutz). Ook werd in de culinaire wandelgangen gesproken over een eventuele derde ster voor Tim Raue (Restaurant Tim Raue), Hendrik Otto (Lorenz Adlon Esszimmer) en Michael Kempf (Facil). Het bleef bij speculaties. Berlijn kreeg er wel twee nieuwe restaurants met één Michelinster bij. Sonja Frühsammer (Frühsammers Restaurant) en Alexander Koppe (restaurant a.choice) waren de gelukkigen.  “Hartmanns Restaurant” in Berlijn Kreuzberg verloor zijn Michelinster, omdat sterrenkok Stefan Hartmann eerder dit jaar besloot zijn restaurant te sluiten. Hiermee telt Berlijn nu 10 restaurants met één ster en vijf restaurants met twee Michelinsterren.

MichelingidsBIB Gourmands in Berlijn
Berlijn verrijkte zich vandaag met vijf nieuwe BIB Gourmand-restaurants. Dit symbool staat voor restaurants met een goede, vaak regionale keuken met een bijzonder gunstige prijs-kwaliteit verhouding, die ook voor kleinere budgetten toegankelijk zijn. De nieuwkomers zijn: “Kochu Karu” in Prenzlauer Berg, “Jungbluth” in Steglitz, “Brasserie Lamazère” en “44” in Charlottenburg alsook “Gutshof Britz” van Matthias Buchholz.  In de Duitse hoofdstad bevinden zich nu 11 Bib Gourmand -restaurants.

Boom bij culinaire topklasse
Sinds vandaag hebben maar liefst 38 restaurants in Duitsland twee Michelinsterren. Ter vergelijking; in 2010 waren dat er nog maar 18. De nieuwe restaurants in deze categorie zijn ‘Brenners Park Restaurant‘ in Baden-Baden, ‘Esszimmer in der BMW Welt‘ in München en ‘ammolite – The Lighthouse Restaurant‘ in het Europa-Park in Rust (Südbaden).

Een ander record in de Michelingids is het aantal nieuwe restaurants met één ster. Dat zijn er maar liefst 38. Het aantal restaurants met drie sterren bleef dit jaar op elf staan. Daarmee is Duitsland in Europa na Frankrijk het land met de meeste 3-sterrenrestaurants. Wereldwijd zijn er circa 100 restaurants met de onderscheiding voor kookkunst op het hoogste niveau.

Bekijk alle Berlijnse restaurants in de Guide MICHELIN Deutschland 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.