Nederlandse filmmaker wint Grimme-Preis 2015

Daniel Abma in de film- en televisieacademie 'Konrad Wolf' in Potsdam

Daniel Abma in de film- en televisieacademie ‘Konrad Wolf’ in Potsdam

Vandaag won de Nederlandse filmmaker Daniel Abma uit Berlijn in de categorie Informatie & Cultuur de prestigieuze Duitse Grimme-Preis voor zijn documentaire en debuutfilm Nach Wriezen, waarin hij drie jonge Duitse delinquenten na hun vrijlating uit een jeugdgevangenis in het voormalige DDR-dorp Wriezen volgt. De film draaide in 2012 op het Nederlandse documentairefestival IDFA maar won toen geen prijs.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlander de Grimme-Preis wint. In 1999 mocht actrice Renée Soutendijk de prijs, die toen nog Adolf Grimme Preis heette, voor haar hoofdrol in Hauptsache Leben in ontvangst nemen.

Sinds 2010 luidt de naam ‘Grimme-Preis’, die is benoemd naar de directeur van de voormalige NDWR (Nordwestdeutschen Rundfunk) Adolf Grimme (1889-1963). Hij behoort tot de gerenommeerdste prijzen voor televisie-uitzendingen in Duitsland. ‘Nach Wriezen’ werd uitgezonden op RBB, de publieke omroep van de Duitse deelstaten Brandenburg en Berlijn. Deze omroep zond op woensdag 4 maart deze bijdrage uit over de winnende documentaire.

De prijsuitreiking vindt plaats op 27 maart om 19:45 in Marl en wordt live uitgezonden op de website van de Duitse omroep 3SAT. Op dezelfde avond zal om 22:35 een samenvatting te zien zijn.

Artikel over Daniel Abma in online magazine Schift

Alle prijswinnaars van 2015

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.