Een muzikale reis: release concert ‘De Viento Y De Sal’

concertAfgelopen zondagavond vond in de Berlijnse jazzclub b-flat het Lucía Martínez Cuartet de release van de cd  De Viento Y De Sal plaats.

Vorig jaar wijdde ik op mijn blog al een artikel aan het destijds verschenen album. Aangezien ik geen muziekjournalist ben, is de tekst geschreven vanuit het perspectief van een belangstellende luisteraar. Dat heeft tot gevolg dat ik noch de muziek classificeer, noch inga op bijzondere stijlen en technieken uit de muziekwereld. Ik schrijf op wat de muziek bij mij teweegbrengt, niet meer en niet minder.

De Spaanse percussioniste, slagwerkster en componiste kwam ik in 2013 op het spoor door Daniel Abma, de Nederlandse filmstudent die onlangs de Grimme Preis in de wacht sleepte. Op het Dok-Filmfestival in Leipzig bezocht ik de première van Holanda del Sol. Later stelde hij me op de filmacademie in Babelsberg kort voor aan Lucía Martínez, die voor de filmmuziek verantwoordelijk was. Na het verschenen van De Viento Y De Sal kocht ik het album en schreef er dus een artikel over.

concert2In de uitverkochte zaal van b-flat luisterde ik voor de eerste keer live naar de muziek. B-flat is een locatie die is gemaakt voor jazz en jazzachtige muziek. Het publiek zit om ronde tafeltjes met kaarslicht. Voor en tijdens het concert worden drankjes en/of kleine hapjes aan tafel geserveerd. Het podium staat voor de grote ramen met daarachter de voetgangers en het verkeer op de Rosenthaler Straße.  Tegen half tien gaat het concert van start. Lucia Martinez valt niet alleen op door haar glinsterende outfit, ze is ook duidelijk de frontvrouw van dit kwartet en stelt allereerst de bandleden voor. In het eerste nummer nemen saxofonist João Pedro Brandão en Lucía Martínez het voortouw. De klanken van het slagwerk lijken de klanken van de saxofoon op te jagen en dat levert een fascinerend samenspel op, begeleid door bassist Carl Minnemann  en pianist Pedro Neves.

concert3Lucia vertelt zo nu en dan waar de reis naartoe gaat, want De Viento Y De Sal is een muzikale reis waarin onder andere de Zuid-Amerikaanse klassieker Alfonsina y el Mar wordt aangedaan. Dat is een gedicht van de Argentijnse schrijver Félix Luna en wordt op de cd voorgedragen door Pável Urquiza. Tijdens deze live-uitvoering staat hij weliswaar niet op het podium, zijn stem klinkt wel uit de boxen. De reis gaat ook richting Vigo, de stad waar de bandleidster in 1982 werd geboren en opgroeide. De titel De Viento Y De Sal – de wind en het zout – past net als het nummer Destino Vigo bij de Spaanse kuststad met de grootste vissershaven van Europa.

In de toegift speelt João Pedro Brandão dwarsfluit en nadert een mooie avond haar einde. Een avond waar Lucía Martínez liet zien en vooral laat horen dat ze multi-instrumentaal is. Met handen en voeten, met diverse voorwerpen en ook met stemklanken trakteerde ze het publiek op een fenomenale solo. Wie deze ontspannen en vooral bijzondere reis ook wil beleven, kan woensdag nog terecht in de Bauchhund Galerie in Berlijn. De ruimte is klein, dus wat eerder komen kan geen kwaad.

Release De Viento Y De Sal
Aanvang: 20:00 uur
Bauchund Gallerie
Schudomastr. 38,
12055 Berlin⁄Rixdorf (S-Bahn Sonnenallee, bus M41 tot Mareschstraße)

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.