Berlijnse tweesterrenkok Tim Raue: ‘Waarom is er nou niemand in de politiek trots op wat wij hier presteren?’

Exclusieve enquête van Der Feinschmecker: 96,2 procent van de Duitse toprestaurants voelt zich door de politiek niet gewaardeerd.

feinschmecker

Hamburg (ots) – De uitkomst van een bliksemenquête onder de beste restaurants in Duitsland maakt duidelijk dat er binnen de Duitse topgastronomie frustratie heerst over de politieke koers van de Duitse bondsregering. Op de vraag of ze zich door de politiek voldoende gewaardeerd voelen, antwoordden van de 159 restaurants slechts 6 met ja. Dat betekent dat 96,2 procent zich onbegrepen voelt of door voorschriften en beperkingen in hun werk zelfs belemmerd.

In Berlijn discussieerden afgelopen woensdag de politiek en gastronomie met elkaar tijdens een parlementaire avond, georganiseerd door het onafhankelijke mediaforum TourismusDialog.Berlin. Hierbij speelden het actuele debat over het minimumloon, de gestegen bureaucratie door het werktijdenbesluit, de btw, etc., een belangrijke rol. Het thema luidde: ‘Restaurant Duitsland – voldoende gewaardeerd?’ (Gasthaus Deutschland – genügend wertgeschätzt?) De leiding van het debat was in handen van het in Duitsland toonaangevende culinaire magazine Der Feinschmecker.

Tim Raue (foto © Nils Hasenau)

Tim Raue (foto © Nils Hasenau)

“De frustratie in de Duitse topgastronomie is blijkbaar hoog”, zei Deborah Gottlieb, vervangend chef-redacteur van Der Feinschmecker. De Berlijnse tweesterrenkok en gastronoom Tim Raue (4 restaurants in Berlijn) leverde op het podium kritiek op o.a. de sterk gestegen beperkingen bij het engagement van gastronomen en koks én hij beklaagde zich over het feit dat de Duitse topkeuken een belangrijke toeristische factor is, waar echter geen gebruik van wordt gemaakt. “Waarom is er nou niemand in de politiek trots op wat wij hier presteren”, vroeg hij zich hardop af.

Der Feinschmecker oefende ook kritiek uit op de presentatie van culinair Duitsland op de Expo in Milaan: “In het Duitse paviljoen wordt reclame gemaakt met de deelname van Duitse sterrenkoks. Maar van de enige twee werkelijk bekende gastronomen met uitstekende restaurants is de meest toonaangevende een Italiaan – Marcello Fabbri uit Weimar”, zegt Deborah Gottlieb.

Ook de Belgische tegenhanger van Der Feinschmecker Culinair Ambiance – toonde zich ontevreden over de presentatie van het thuisland op de Expo. Hoofdredacteur Willem Assaert  schreef in dagblad De Morgen een open brief over zijn bezoek aan het Belgische paviljoen.

Meer achtergronden bij de podiumdiscussie in Berlijn staan in de augustus uitgave van Der Feinschmecker, die vanaf 15 juli verkrijgbaar is.

Meer informatie over restaurants in Berlijn staat in de rubriek bouledeberlin van het Vlaamse maandblad Culinair Ambiance, waarin ik sinds april 2014 maandelijks een bijzondere eetgelegenheid voor het voetlicht breng. Naast recensies over o.a. Horváth, First Floor, Les Solistes, GLASS, Filetsück, Meisterstück, Cordobar en Weinbar Rutz verscheen er in 2014 ook een recensie over Tim Rau en zijn gelijknamige restaurant in Berlijn-Kreuzberg:
bouledeberlinn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.