Een kooi ging eens een vogel zoeken

Foto: Arno Declair

Foto: © Arno Declair

Tussen september 1917 en april 1918 schreef Franz Kafka veel kleine gedachtegangen, zijn beroemde aforismen. In die periode verbleef hij bij zijn zus op een boerderij in Zürau om te herstellen van tuberculose. De aforismen staan op genummerde kaartjes.

Op kaartje 16 staat een wereldberoemd geworden aforisme: Ein Käfig ging einen Vogel suchen (Een kooi ging eens een vogel zoeken). Dat is ook de titel van het toneelstuk dat op zaterdag 13 februari in het Deutsches Theater in Berlijn première gaat.

‘Zeldzame en volledig absurde realiteitsverschuivingen, het falen van figuren, hun vergeefse streven, hun paranoïde waanideeën zijn de thema’s in veel van Kafka’s teksten’, aldus de beschrijving bij het theaterstuk op de website van het Deutsches Theater. ‘Deze verhalen over de raadselachtigheid van de wereld, waar je als individu vaak onmachtig tegenover staat, zijn meestal niet gespeend van een bepaalde komiek’, lees ik verder.

Als alle principes relatief zijn geworden, dan is angst het enige principe dat nog telt

‘In een wereld waar iedere verandering van de realiteit als een bedreiging wordt waargenomen, onafhankelijk van de realiteit van de bedreiging, de grenzen tussen psyche van het individu en de maatschappij verdwijnen, ligt het bijna voor de hand zich tot het vertellende werk van Kafka te wenden. Als alle principes relatief zijn geworden, dan is angst het enige principe dat nog telt. Het krachtveld van deze angst en haar gevolgen, die zullen theaterregisseur Andreas Kriegenburg en zijn ensemble in en met de teksten van Franz Kafka meten.’

Tip bij het theaterstuk; de kaartjes van de zogenaamde Zürauer aforismen zijn als kaartjes verkrijgbaar. De echte Kafka fan kan ze kopen bij uitgeverij Stroemfeld. De aforismen en andere teksten van Kafka kun je ook gratis lezen op de website van het Gutenberg Projekt.

Ein Käfig ging einen Vogel suchen
Deutsches Theater
Première 13 februari 2016, 19:30 uur
Speelplan:
14 februari 19:00 uur
18 februari 19:30 uur

Website + kaartverkoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.