Wijnbar voor fijnproevers

Foto: © Weinbar Rutz

Foto: © Weinbar Rutz

Bij een geheime tip gaat vaak het geheim verloren en blijft de tip overeind. Dat geldt ook voor Weinbar Rutz in Berlin-Mitte, op steenworp afstand van zowel het Rijksdaggebouw als het bruisende uitgaansleven rondom de Rosenthaler Platz. De naam Rutz stamt van oprichter Lars Rutz, die vier weken na de opening in 2003 de strijd met een zware ziekte verloor. Zijn idee om uitzonderlijk goede wijnen met een navenant goede keuken te combineren sloeg meteen aan, vooral door de invoering van € 18,00 kurkgeld bij 0,75l.

Op de uitgebreide wijnkaart, waar de Riesling duidelijk domineert, staat per fles de meeneemprijs én de prijs die je betaalt om de wijn in het etablissement te  genieten. GaultMillau riep de met ruim 800 wijnen gevulde kaart in 2014 uit tot ‘wijnkaart van het jaar’. Bij binnenkomst sta je meteen in de gezellige, moderne én uitnodigende bar met talloze wijnflessen als decoratie. De bijbehorende menukaart biedt eerlijke burgerkost, bereid door keukenchef Marco Müller en zijn team. Alle gerechten, zoals gebakken bloedworst met prei-aardappelpuree of tagliatelle & hazelnoten met gegratineerde geitenkaas en tijmhoning bevinden zich onder de € 20,00. De échte geheime tip ligt echter een etage hoger, waar dezelfde sterrenkok al zeven jaar zijn innovatieve en creatieve kookwijze aan de dag legt. In 2007 onthulde Michelin definitief het culinaire geheim en liet hier een ster achter die nog steeds in het bezit is van het restaurant.

Müller staat bekend om zijn creativiteit met aroma’s, waarbij hij de compositie van de gerechten allerminst uit het oog verliest. Ook aan het materiaal, de vorm en kleur van het bord liggen per gerecht zijn weloverwogen keuzes ten grondslag. Eenvoud typeert de naamgeving van de gerechten zoals ‘Van het land & weide’, onderdeel van zowel het 6-, 8- en 10-gangenmenu (€115/145/170). Deze gang bevindt zich op een rustiek bord met daarop een maiskolf die niet smaakt zoals je het verwacht: de mais is zacht, knapperig en romig. In combinatie met de reepjes rundvlees, de twee contrasterende sauzen en de bereidingswijze is dit genieten pur sang. Wijnliefhebbers komen hier vooral naartoe vanwege de beroemde Rutz Rebell-wijnen van ‘eigen’ wijnbouwers. Deze zijn provocatief, individueel en exclusief gevinifieerd.

‘Deze Riesling is geen Riesling’, vertelt de enthousiaste en vakbekwame sommelier Christoph Geyler over de Riesling 300 van Peter Kühn. Een slok rebelse ‘Kanzel Pinot Noir Rosé 2001’ smaakt evenmin naar rosé maar verdient eerde het predicaat van een polariserende rode wijn. Kortom, een plek voor wie van culinaire verrassingen houdt. Weinbar Rutz is wijnbar én sterrenrestaurant. De sfeer is zowel boven als beneden casual, zoals het een Berlijns café-restaurant betaamt.

Weinbar Rutz
Chausseestraße 8
10115 Berlin-Mitte
T: +49/(0)30/24 62 87 60
Wijnbar open van maandag tot zaterdag van 16u tot 23u
Restaurant open van dinsdag tot zaterdag van 18:30u tot 22:30u
www.weinbar-rutz.de

Bovenstaande tekst verscheen december 2014 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse culinaire magazine staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.