Aziatische keuken op topniveau

Tim Raue (foto © Nils Hasenau)

Tim Raue (foto © Nils Hasenau)

Berlijn telt maar liefst vijf restaurants met twee Michelinsterren. Eén daarvan is restaurant Tim Raue van de gelijknamige Berlijnse sterrenkok. Het is zijn eerste eigen restaurant, dat hij in juni 2010 opende. Het ligt midden in bruisend Berlijn, op steenworp afstand van Checkpoint Charlie en tussen de bedrijvigheid van de vele uitgeverijen. Het Britse magazine ‘Restaurant’ nam het onlangs in de lijst met de 100 beste restaurants ter wereld op. Gault Millau, die Tim Raue in 2007 tot kok van het jaar uitriep, kroonde de keukenchef tot ‘restaurateur van het jaar 2014’.

Tim Raue verbindt de Japanse productperfectionering met Thaise aroma’s en de Chinese keukenfilosofie. Zijn gerechten zullen energie en levensvreugde bezorgen en het lichaam niet onnodig belasten. Daarom vind je hier geen brood op tafel, noch rijst of pasta. Evenmin tref je hier witte suiker, gluten en melkproducten aan. Geliefd is de veelzijdige lunch. Met € 48,00 voor een 3-gangemenu tot € 78,00 voor een 6-gangenmenu geniet je hier van een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Elegante amuses op een stijlvol servies beloven spannende, culinaire highlights. Het gerookte kwarteleitje met zalmforelkaviaar schiet al in verrassende smaakrichtingen. Zoet, zuur, een bepaalde scherpte en een tintje plantaardig, zo typeert Raue zelf de basis van zijn kookkunsten. De eerste gang, imperial kaviaar, is zo’n kunstwerk met een crème van sprotten, gelei & meringue en een ingemaakte yuzu schil, veldzuring, een steeltje kropsla en wilde limoen (combava). Ook noemenswaardig is zijn exquise bereiding van de pekingeend, die in drie delen op tafel komt; eerst de borst met five-spice wafels, appel & look en jus van eendenpoten, dan eendenleverterrine & mousse, zure augurk en look-gemberpuree en tot slot de bouillon met hart, tong, maag en wintermeloen & bamboe paddenstoel. Naast de uitgebreide wijnkaart biedt de sommelier graag een verrassende wijnbegeleiding aan. Uitgekiend is het glas Rivesaltes Ambré ‘Le 37 ans’ bij de pekingeend en exquisiet de ‘Es ist wie es ist’ van wijngoed Horst Sauer bij de gestoofde dorade. De Berlijnse flair herken je aan de coole gymschoenen om de voeten van het professionele en vriendelijke personeel. En wat die twee vogelkooitjes aan het plafond en de kolibrie in het logo betekenen? “Tijdens een vakantie in het Caribisch gebied waren mijn vrouw en ik onder de indruk van de kolibrie, die voor ons een verbinding van creativiteit, uniciteit en vrijheid symboliseert”, aldus Tim Raue. Dat past prima op de plek, waar een spijkerbroek en T-shirt hand in hand gaan met een chique avondjurk en waar de drempel spreekwoordelijk laag ligt.

Restaurant Tim Raue
Rudi-Dutschke-Str. 26
10969 Berlin, Kreuzberg
+49 30 2 59 3 79 30
www.tim-raue.com

Bovenstaande tekst verscheen juni 2014 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden. De in deze online bijdrage genoemde menuprijzen heb ik aangepast en zijn actueel.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.