Casual wijnbar met creatieve keuken

© Cordobar

© Cordobar

In de herfst van 2013 beleefde het creatieve uitgaanscentrum in Berlijn-Mitte een culinaire sensatie.  Te midden van de modernste mode- en designboetieks opende een unieke wijnbar met een casual, licht houten bistro-interieur haar deuren; Cordobar.

Aan het plafond hangt een accordeon, die verwijst naar de muzikale inbreng van de Duitse wijnliefhebber Christof Ellinghaus, eigenaar van het Berlijnse platenlabel City Slang en lid van het vierkoppige Cordobar-team. Een filmlamp verraadt de passie van de andere Duitse initiator en wijnliefhebber, de filmregisseur Jan Ole Gerster. Twee Oostenrijkse top-sommeliers completeren het team, dat voor dit concept grote hoeveelheden bekende en minder bekende wijnen uit hun kelders haalden. Gerhard Retter was in 2009 de beste sommelier van Oostenrijk, cult-sommelier Willi Schlögel werkte voorheen in Petit Felix van het Berlijnse Adlon-hotel.

Het publiek is zeer gemixt. “Het concept is wel Berlijns, alles kan, niets moet. We bieden geen menu’s aan, we willen de gasten niets opdringen,” vertelt Willi Schlögel. Op ieder tafeltje ligt een dik wijnboek met de namen van de voornamelijk Duitse en Oostenrijkse wijnen. Met prijzen van € 20 tot € 1.000 is er voor ieder wat wils. De dagkaart telt 60 open wijnen. De Oostenrijkse keukenchef Lukas Mraz zorgt dat naast de wijnliefhebbers ook het aantal fijnproevers rap toeneemt. De 23-jarige telg uit een bekende gastronomische familie kreeg hier carte blanche om de koude, warme en zoete snacks te bereiden. Mraz was voorheen bij o.a. Sergio Herman en Johnnie Boer in de leer. Hij verwerkt traditionele ingrediënten in unieke hapjes. De gestoomde oester met zwarte bonen en stengelui is hiervan een voorbeeld. Deze bruisende smaaksensatie past prima bij een glas champagne brut réserve van Billecart-Salmon.

Niet minder sensationeel smaakt de Oostenrijkse germknödel met aubergine en rode bieten, waarbij een glas Blaufränkische Ried Weinberg van wijngoed Wachter-Wiesler de culinaire vreugde verhoogt. Bij de presentatie van de hapjes legt Mraz elegante, creatieve en soms typisch Berlijnse accenten zoals bijvoorbeeld met de bloedworstpizza met rode bieten, feta en wasabi in een pizzadoos. De hoogwaardige hapjes kosten gemiddeld € 7.

De Cordobar is dé geheime tip in Berlijn. En wie wil weten waar de naam vandaan komt; het is een knipoog naar het WK-voetbal in 1978, waarbij het al uitgeschakelde Oostenrijk buurland Duitsland met een 2-3 overwinning naar huis stuurde. Daarom klinkt er in de sanitaire ruimtes van deze bar geen muziekje maar het heuse wedstrijdcommentaar van die beruchte wedstrijd, in Cordoba.

Hieronder een aflevering van Wein am Limit van de Duitse sommelier Hendrik Thoma, een begrip in de Duitse wereld der wijnen. In 2013 bezocht hij wijnbar Cordobar.

Weinbar Cordobar
Große Hamburger Straße 32
10115 Berlin
http://www.cordobar.net

Bovenstaande tekst verscheen mei 2014 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.