Regionale, experimentele keuken in amicale ambiance

einsunternull_0361_AndreasRieger_IvoEbert_BenjaminSchmidWEB

V.l.n.r.: keukenchef Andreas Rieger, eigenaar Ivo Ebert en sommelier Benjamin Schmid

In Berlijn is sprake van een nieuwe trend binnen de wereld van de sterrenrestaurants. Kenmerk is de focus op regionale, lokale producten én zelfbedachte gaarmethoden en rijpingsprocessen. Eerder besprak ik op deze plek restaurant Horváth, dat nu een tweede Michelinster heeft. De souschef uit die tijd is de huidige chef-kok van het onlangs geopende fine dining restaurant Einsunternull in Berlin-Mitte, nabij de beroemde uitgaansstraat Oranienburger Strasse.

Vanaf de entree op de begane grond daal je in een moderne, glazen lift af naar een ongedwongen wereld in een volledig gerestaureerde kelder. Aan de ene kant sta je oog in oog met de wijnvoorraad achter glas, aan de andere kant opent de liftdeur en wandel je door een smalle sluis naar de wijde, lounge-achtige ruimte zonder tierelantijntjes of schilderijen. De in de muur ingebouwde originele houten deur van een typisch Berlijnse woning uit de jaren 50 getuigt van stijl en maak. De vensters bieden binnenkort uitzicht op een kruidentuintje. Met open ramen is daarmee een sfeervolle, zomerse avond gegarandeerd. Bijzonder kostelijk is het zelfgebakken brood dat al snel op tafel komt. De karaf met gefilterd kraanwater kost zes euro per gast en wordt onbeperkt nagevuld. Aangeboden wordt een 10-gangenmenu (€ 117) dat kan worden teruggebracht tot zes gangen (€ 77).

einsunternull_0457_04_Sto¦êr und Spargel vom Fru¦êjahrWEBDe eersteklas wijnbegeleiding kost € 7 per gang. Bij de 2e gang zweeft het aroma van champignons boven het handgemaakte porseleinen bord, terwijl de sommelier uitlegt waarom hij de fruitexplosie van de witte Guitián sobre Lías 2013 passend vindt. Het is rijkelijk genieten als de smaken van hazelnoot en champignons elkaar raken. De keuken haalt hier op hoog niveau al het mogelijke én smakelijke uit gebruikelijke natuurproducten, dat is duidelijk. De 3e gang bestaat uit knolselderie, rundvlees met een donkere saus en een glas Pinot Noir 2012 (wijngoed Mario Burkhart). Dat lijkt op een te vroeg hoofdgerecht, maar hier wordt juist niet op de gebruikelijke manier naar het uiteindelijke vleesgerecht toegewerkt. Alle gangen staan op zich en houden elkaar prima in evenwicht zoals de blaadjes boerenkool met gist en ui in de vijfde gang, waarbij intensieve smaken om aandacht schreeuwen en ik verrast diverse texturen ontdek. Het menu eindigt wel conventioneel met nagerechten zoals bijvoorbeeld boekweithoning met gerst en zwarte bramen. De menugangen zijn experimentele combinaties die een flinke dosis moed vergen. Immers, het staat buiten kijf dat dit restaurant meedingt naar een Michelinster. Einsunternull blijkt een ideale plek om midden in de drukke metropool met een scala aan culinaire highlights tot rust te komen. Bij de lunch op de begane grond kun je al gerechten van de avondkaart uitproberen met een 3-gangenlunch (€ 29) of 4-gangenluch (€ 37), water inclusief.

Restaurant Einsunternulll
Hannoversche Straße 1
10115 Berlin-Mitte
T: +49/(0) 151 241 77776
Open van maandag tot zaterdag van19:00 – 22:30 uur.
Lunch van dinsdag tot zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur.
Website: www.einsunternull.com

Bovenstaande tekst verscheen in december 2015 in de rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.