Prachtige films in Berlijn

Onlangs startte in Berlijn de bijzondere filmreeks Prachtige films. De in de Duitse hoofdstad woonachtige Teresa Vena is de initiatiefneemster. Om de vier tot vijf weken stelt ze een Nederlandse of Belgische film aan het Berlijnse publiek voor. Op 8 april beet de Belgische film Problemski Hotel van Manu Riche het spits af, op 6 mei gevolgd door de Nederlandse film Snackbar van Meral Uslu. Op 17 juni is het de beurt aan de Belgische film  D’Ardennen. Deze productie opende in 2015 het Film Fest Gent en won een jaar later de Ensor. Dit is de belangrijkste filmprijs in Vlaanderen.

Idee
Teresa Vena schrijft o.a. voor het magazine Berliner Filmfestivals en vult haar eigen blog Berliner Kultur-Rezensionen met interessante beschouwingen en recensies uit de Berlijnse cultuurwereld.  Hoe kom je op het idee in Berlijn een reeks films uit Vlaanderen en Nederland te presenteren? Die vraag stelt Tatiana Braun haar in een interview op FRAGMENT FILM, een niet-commercieel online magazine voor filmcultuur. Teresa vertelt dat het haar opvalt dat Nederland en Vlaanderen culturele regio’s zijn die hier in Berlijn niet op de festivals zijn vertegenwoordigd.

Taal
“Aan de andere kant heb ik ook familie in Nederland, heb een paar jaar geleden Nederlands geleerd, heb me met het taalgebied beziggehouden en ik voel me verbonden”, aldus Teresa. Ze had het gevoel dat juist ook op de Berlinale de afgelopen jaren meer te zien was uit Nederland en België dan voorheen. Ze besloot te bekijken wat er zo allemaal voor films in Nederland en België worden gemaakt en besloot vervolgens een reeks naar eigen smaak samen te stellen. “En de filmreeks toont dan een deel daarvan”, aldus Teresa. Volgens haar staat vooral Wallonië bekend als filmregio met producties van een zeer hoog niveau en met zeer goede regisseurs. “Maar Vlaanderen heeft eigenlijk een iets langere filmtraditie.”

Titel
Hoe kom je op de titel Prachtige Films? Die vraag stelt  Tatiana Braun als eerste. Teresa antwoordt dat ze geen fan is van “sexy titels”. Eigenlijk wilde ze de reeks Filmreihe zu den Niederlanden und Belgien noemen. “Maar dat hebben de profs van Kino Moviemento weggestemd”, voegt ze er in het interview lachend aan toe. Haar eerste idee was de reeks Lekker Film als naam mee te geven. “Dit „lekker“ gebruikt men echter alleen in Nederland op die manier en niet in België. De Belgen houden er blijkbaar helemaal niet van en toen heb ik naar een synoniem gezocht”, legt ze uit.

Actualiteit
De films in de reeks zijn allemaal redelijk actueel. Is dat een bewuste keuze, vraagt Tatiana Braun. Teresa zegt dat het ook een praktische oplossing was, omdat dit films zijn die je in het kader van de filmrechten het eenvoudigst in het openbaar mag vertonen. “Maar ze bevielen me ook”, voegt ze eraan toe. “In de voorbereiding heb ik me ook veel met films uit de jaren 60 bezig gehouden en bij een voortzetting van de reeks zal ik er daarvan minimaal eentje laten zien.”

Literatuur
In Nederland worden zeer veel films geproduceerd, maar die films concentreren zich vooral op literatuur. Dat geeft Teresa als antwoord op de vraag waaraan het ligt dat de Nederlandse films niet zo present zijn op Duitse festivals. “De hoogtijdagen van de Nederlandse film lagen in de jaren 30 en daarna pas weer in de jaren 70. Met die periode is dan ook de naam Paul Verhoeven verbonden”, aldus Teresa.

Typisch Nederlands
De films uit de reeks onderscheiden zich volgens Tatiana Braun door een zwarte, bittere humor. Is dat een kenmerk van Nederlandse en Vlaamse films, wil ze weten. En als dat zo is, waarmee hangt dat dan samen? “Ja, het is vooral deze droge humor die je eigenlijk ook bij de Denen terugvindt”, zegt Teresa. “De Nederlandse film is eerder ongemakkelijk: juist filmmakers als Paul Verhoeven, Theo van Gogh maar ook Alex van Warmerdam tarten zeer sterk de conventies van de burgerlijkheid. Misschien dat het juist daar om gaat”.

Krimi
De derde film van de Vlaamse filmregisseur Robin Pront is volgens Teresa een sterke Krimi met Jan Bijvoet, bekend uit Borgman van Alex van Warmerdam of Embrace of the Serpent van Ciro Guerre. Teresa Vena vertelt in het interview dat de taal in deze film een bijzonder interessante rol speelt. “De film heeft Franse en  Nederlandse stukken en speelt voor een deel ook in de Ardennen, een regio die zich over België, Luxemburg en voor een klein deel ook over Frankrijk en Duitsland uitstrekt. Vooral de beeldspraak in deze film is zeer mooi. Het is gewoon een échte amusementsfilm, snel verteld en zeer spannend”, aldus Teresa Vena.

Bron tekst
Spreekt u Nederlands? In FRAGMENT FILM

D’Ardennen van Robin Pront

Zaterdag 17 juni
Aanvang: 19:00 uur
Kino Moviemento
Kottbusser Damm 22
10967  Berlin (Kreuzberg)

Facebook: https://www.facebook.com/events/1317293614995635

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.