Nieuwe roman Arno Geiger

In het voorjaar van 2018 verschijnt bij de Duitse uitgeverij Hanser Verlag een nieuwe roman van de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger.  De titel luidt “Unter der Drachenwand”.

In de actuele uitgave van het Oostenrijkse literaire tijdschrift VOLLTEXT staat een fragment afgedrukt.  Online staat het volgende voorproefje (eigen vertaling):

Unter der Drachenwand

Uit de nieuwe roman van Arno Geiger.

In de lucht, helemaal bovenin, kon ik een paar voorbijtrekkende wolken herkennen en toen wist ik, ik had overleefd. / Later stelde ik vast dat ik dubbel zag. Alle botten deden pijn. De volgende dag pleurites, gelukkig goed doorstaan. Maar met het rechteroog zag ik nog steeds dubbel en mijn reukzin was weg.

Zo had de oorlog mij ook dit keer slechts opzij geslingerd. Op het eerste moment leek het alsof ik door de klap werd opgeslokt en door de toch al alles opslokkende steppe en de toch al alles opslokkende rivieren, aan deze grote knie van de Dnjepr. Onder mijn rechter sleutelbeen liep het bloed er in stralende beekjes uit, ik keek ernaar, het hart is een krachtige pomp, en het verplaatste mijn bloed nu niet meer in een kring door mijn lichaam, maar pompte het uit mij, boem, boem. Doodsbang rende ik naar de legerarts die de wond tamponneerde en zo goed en kwaad als het ging verbond. Ik keek toe, met verbaasd geluk, dat ik nog ademde./ Een granaatscherf had de rechter wang verwond, van buiten weinig te zien, een andere scherf stak in het rechterbovenbeen, pijnlijk, en een derde scherf had onder het sleutelbeen een groter bloedvat verwond, overhemd, uniformjas en broek waren met bloed doordrenkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.