21 juli 1900: Kafka’s eerste ansichtkaart

Franz Kafka vóór 1900

Klein-Ella, wie schaust Du denn aus, ich habe Dich schon so völlig vergessen als hätte ich Dich nie gestreichelt. Besten Gruß Dein Franz (Vert. Klein-Ella, hoe gaat het dan met je, ik ben je al helemaal vergeten alsof ik je nooit had gestreeld. Beste groet, jouw Franz).

Bovenstaande tekst schreef de 17-jarige Franz Kafka op zijn eerste ansichtkaart. De geadresseerde was zijn zus Elli, pas elf jaar oud. Deze kaart is het vroegste per post verzonden bericht dat van Kafka’s hand verschenen is. Volgens de poststempel was dat op 21 juli 1900, vandaag dus precies 119 jaar geleden.

De ansichtkaart werd verstuurd vanuit het dorp Triesch (nu Třešt’) in Moravië . Hier bracht Kafka als scholier en student regelmatig een deel van de zomervakantie door bij zijn oom, de plattelandsdokter Siegfried Löwy. De adressering op de ansichtkaart luidt: Herrn / Hermann Kafka / für Fräulein Ella Kafka / Prag / Zeltnergasse N° 3.

De vroege kaart is met name bijzonder vanwege de literaire toespeling die hij bevat: ‘Klein-Ella’ is de titel van een prozaschets van Peter Altenberg, gepubliceerd in 1897 in het boek Ashantee. Of Kafka’s zus daarmee iets wist aan te vangen, dat is echter de vraag. Want Altenbergs Ashantee, waarvan de kaft een foto toont van twee zwarte, topless meisjes, was een boek dat in de handen van de gymnasiasten niet erg graag werd gezien en dat de Kafka’s zeer waarschijnlijk niet op het bureau van hun zoon, laat staan in “meisjeskamer”, geduld zouden hebben. In Kafka’s nalatenschap is het boek niet bewaard gebleven.

Bron ansichtkaart: Franz Kafka, Briefe 1900-1912, hrsg. von Hans-Gerd Koch, Frankfurt am Main (S.Fischer) 1999, S. 9 und 389.

Bron van dit bericht: 99 Fundstücke, geschreven door Reiner Stach (www.franzkafka.de)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.