Siri Hustvedt: “Hij stierf thuis in een kamer waar hij van hield, de bibliotheek.”

Na de dood van de Amerikaanse schrijver Paul Auster doet zijn vrouw Siri Hustvedt haar beklag over het “geschreeuw op internet” voordat ze zelf het nieuws over de dood van haar man verkondigde.

De schrijfster Siri Hustvedt, die 42 jaar lang met Paul Auster was getrouwd, had liever zelf het nieuws over de dood van haar man naar buiten gebracht. In een lange post op Instagram uit ze haar ongenoegen over het feit dat die mogelijkheid haar uit handen werd genomen. “Ik was naïef, maar ik had me voorgesteld dat ik degene zou zijn die de dood van mijn man Paul Auster verkondigt.” Ze laat in het bericht weten hoe haar man is gestorven: “Hij stierf thuis in een kamer waar hij van hield, de bibliotheek, een kamer met boeken aan iedere muur, van de vloer tot het plafond, maar ook met hoge ramen die het licht naar binnenlieten. Hij stierf met ons, zijn familie om hem heen, op 30 april 2024 om 18:58 uur.”

Een tijdje later ontdekte ze dat het nieuws over zijn dood in de media de ronde deed en er in memoriams werden gepubliceerd nog voordat zijn lichaam uit het huis was gehaald. “Noch ik, noch onze schoonzoon Spencer, noch mijn zussen, die van Paul hielden zoals zijn eigen zussen en getuige waren van zijn dood, hadden tijd ons pijnlijke verlies te verwerken. Niemand van ons was in staat onze dierbaren te bellen of een e-mail te sturen voordat het geschreeuw op internet begon. Die waardigheid werd ons ontnomen. Ik ken niet het hele verhaal over hoe dit is gebeurd, maar ik weet wel één ding: het is verkeerd.”

Siri Hustvedt schrijft over hoe Paul Auster omging met zijn leven als kankerpatiënt. “Paul heeft Kankerland nooit verlaten.” Nadat de behandelingen mislukten, bood zijn oncoloog hem palliatieve chemotherapie aan, maar hij weigerde. Hij wilde thuis sterven. “Hij toonde nooit enig teken van zelfmedelijden, niet met woorden en niet met gebaren. Zijn stoïcijnse moed en humor tot het einde van zijn leven zijn voor mij een voorbeeld. Hij heeft verschillende keren gezegd dat hij zou willen sterven terwijl hij een mop vertelde. Ik zei hem dat dat onwaarschijnlijk was en hij glimlachte.”

De laatste dagen van zijn leven

Paul Auster had geen computer, hij schreef met de hand en typte zijn manuscripten op een Olympia typemachine. “In de laatste dagen van zijn leven schreef hij brieven aan onze kleinzoon Miles. Zijn priegelige kleine handschrift wankelde door de tremor waaraan hij behandeld werd. Maar hij worstelde om deze brieven te schrijven, totdat hij geen kracht meer over had.” Hij had gewild dat dit zijn laatste boek zou zijn. “Zijn leven als schrijver eindigde met deze brief.”

Siri Hustvedt heeft duidelijke kritiek op de media en het literaire establishment. Ze heeft hard gelachen om het cliché dat in de Amerikaanse en soms Britse media werd verspreid over Paul Auster, de koele, slimme, “postmoderne”, “intellectuele” schrijver. “Deze gefabriceerde karikatuur staat zover af van zowel de persoon als het werk, dat ik al 43 jaar heel goed ken, en was eerlijk gezegd zo verwarrend voor hem dat hij gewoon niet begreep waar het over ging.” Als zijn vriendin, geliefde, collega-schrijver en eerste lezer kon ze alleen maar zeggen dat hij schreef vanuit de diepten van het gevoel, uit de droomruimtes waarin grote boeken worden geboren, zich ontwikkelen en eindigen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.