Wat u nog niet wist over Zalando, deel 2

ZDF / Svea Pietschmann

© ZDF / Svea Pietschmann

Lees eerst deel 1 om  Zalando beter te leren kennen

(Update 2016 onderaan)
Afgelopen dinsdag toonde het Duitse televisieprogramma Frontal21 (ZDF) aan dat Zalando met subsidiegelden ter hoogte van 35 miljoen euro de grootste subsidie-ontvanger in de Duitse detailhandel is. De redactie van het televisieprogramma beschikte over documenten die inzicht geven in deze praktijken.

Aan het woord komt onder andere professor Rudolf Hickel, een econoom: ‘Zalando heeft werkelijk buitensporig alle mogelijkheden, deels tot aan de grens van het wettelijk mogelijke, gebruikt om deze subsidiegelden voor investeringen te krijgen. Dat betekent dat je over  Zalando, zoals het er vandaag de dag bijstaat, volkomen terecht kunt zeggen dat de belastingbetalers hier heel fors aan hebben meebetaald.’

Onder de documenten ontdekken de programmamakers inventarisatielijsten met kantoorartikelen voor Zalando, koffiemachines, fototoestellen, ipads en massagetafels. Aan al deze artikelen hebben Duitse belastingbetalers meebetaald en wel 25% van de prijs. De Berlijnse investeringsbank IBB (Investitionsbank Berlin) maakte dit mogelijk. Voor de ondersteuning van de regio ontving Zalando onder andere geld van de Duitse regering, de Duitse deelstaten en de EU. Dat waren zogenaamde GRW-Mittel (middelen ter ‘Verbesserung der regionalen Wirtschaftsstruktur’).

In het programma komt ook het personeelsbeleid van Zalando ter sprake. Volgens voormalige medewerkers worden aan de hand van een bepaald systeem medewerkers aangetrokken en ontslagen. Met gesubsidieerde arbeidscontracten voor bepaalde tijd kan Zalado druk uitoefenen. Twee jaar na de totstandkoming van deze gesubsidieerde ‘vaste arbeidsplekken’ (in het Duits ‘Dauerarbeitsplätze’) is dertig procent van de werknemers weer vertrokken. De IBB-bank en Zalando delen mee: ‘Een vaste arbeidsplek (dus de ‘Dauerarbeitsplatz’) mag altijd weer opnieuw worden ingevuld. Het belangrijkste is, de arbeidsplek blijft.’

De perswoordvoerder van Zalando, Boris Radke, blijkt volgens het televisieprogramma ook op de lijst met gesubsidieerde arbeidsplekken te staan (vanaf 06:45 in de uitzending hieronder) en verdiende meer dan € 7.000 per maand. Volgens de bij de redactie liggende documenten bekleedde hij vanaf 1 september 2012 een door belastingbetalers gefinancierde “nieuwe” vaste arbeidsplek. Een carrièreportaal op internet vermeldt echter dat Radke al vanaf 2011 bij het bedrijf werkzaam was. Volgens professor Gerhard Bosch, arbeidssocioloog van de Universiteit Duisburg-Essen, gaat het bij dit soort banen altijd om het creëren van nieuwe arbeidsplekken. ‘Er kunnen geen oude werknemers op die lijst gezet worden, dat is in mijn ogen in strijd met de wet’. Zalando wil geen commentaar geven op de zaak Radke.

Bekijk de reportage van Frontal21

Update augustus 2016: Zalando verschijnt voor de derde keer negatief in het nieuws. Dit keer is het nieuws bijzonder wrang, omdat de grootste aandeelhouders van het bedrijf, de ‘Samwer Brüder’, voor gentrificatie in de Berlijnse wijk Neukölln zorgen. Door hun wilde handel in onroerend goed kunnen de échte hippe startups, die met weinig beginnen en iets willen opbouwen, de huur in dit stadsdeel binnenkort niet meer betalen. Bron: dagblad Berliner Zeitung.

Wat u nog niet wist over Zalando, deel 1

4 reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.