Filmpremière ‘Ich und Kaminski’

kamOvermorgen, op donderdag 17 september 2015,  gaat in Duitsland de speelfilm Ich und Kaminski in première, gebaseerd op de gelijknamige roman van Daniel Kehlmann. Na Die Vermessung der Welt en Ruhm is het de derde keer dat er een boek van Daniel Kehlmann op het witte doek verschijnt.

Regisseur Wolfgang Becker werpt een komisch-satirische blik op het kunstwereldje. ‘Een roadmovie, die door half Europa trekt, omringd door pijnlijke situaties en vieze trucjes’, staat er in het persbericht. De hoofdrollen worden gespeeld door Daniel Brühl (Good Bye, Lenin!, Rush) en Jesper Christensen (Casino Royale, Melancholia).

Die Vermessung der Welt
Tot nu toe bleven de boeken van Kehlmann succesvoller dan de films. De film Die Vermessung der Welt was goed gelukt, maar kreeg in de media meer slechte dan goede recensies, ondanks dat de eerste reacties na de persvoorstelling buitengewoon positief waren. Volgens Kehlmann heeft dit te maken met het feit dat veel media gewoon de mening van de grote media volgen. Hij zei dit tijdens een lezing in Berlijn, waarbij ik ook aanwezig was. Lees hier de bijdrage, waarin Kehlmann ook ingaat op het gebruik van social media en duidelijk maakt hoe hij over Facebook denkt.

Ruhm
De speelfilm Ruhm, gebaseerd op de gelijknamige roman, heb ik ook gezien. Het was in mijn ogen een leuke film, maar ik had dan ook van tevoren al twee keer het boek gelezen. Dat speelt met name bij die film een belangrijke rol, want het verhaal bestaat uit divers episoden die elkaar snel opvolgen. De kritiek van Der Spiegel en ook andere media was dat ook de prominente acteurs en actrices – Heino Ferch en Senta Berger – de film niet konden redden. Jakob Biazza van Focus was een van de weinige critici die de film prees.

Het boek Ich und Kaminski (2003) is de vierde roman van Daniel Kehlmann. Hiermee vestigde hij zowel nationaal als internationaal de aandacht op zich. Drie jaar later kwam zijn grote doorbraak met de bestseller Die Vermessung der Welt. Ich und Kaminki is een vlot geschreven roman waarin een betweterige, arrogante journalist furore wil maken door een biografie over de kunstschilder Kaminski te schrijven. Het verhaal is een schitterende parodie op ‘het kunstwereldje en de media’.

Wie meer wil weten over Daniel Kehlmann en zijn werk verwijs ik graag naar mijn artikel ‘De werkelijkheid volgens Daniel Kehlmann‘.

Reacties op de film in de Duitse media

Suddeutsche Zeitung
Een melancholisch en grappig schelmstuk over kunst, liefde en de verwisseling met zelfverliefdheid dat net zo goed werkt als de geschreven roman.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Er gebeurt niets. Te diepzinnig, te veel kunst.

NDR
Sterke romanverfilimg.
Een potsierlijke satire over ijdele carrièremakers en de kunst van het bedrog.

De speelfilm Ich und Kaminski is vanaf 17 september in de Duitse bioscopen te zien.
Website bij de film

Voor de inwoners/bezoekers van Berlijn: de film gaat donderdag in de volgende bioscopen van start: Zoo Palast Kino, Kino in der Kulturbrauerei, Delphi Filmpalast am Zoo, Filmtheater am Friedrichshain, Cinemaxx Kino Potsdamer Platz, Yorck und New Yorck Kino, Cineplex Titanio Kino en Blauer Stern Kino.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.